3 unieke tips voor wijn tijdens feestdagen als Pasen, kerst en O&N

Met name rond de feestdagen moet je extra op je hoede zijn bij wijn aankopen. Je kan wijnen uit bekende wijnregio’s voor een prikkie inslaan, alleen je betaalt dan meer voor de naam dan voor een goede wijn. Maak daarnaast het wijn-spijs combineren niet te ingewikkeld en benut eerst je wijnvoorraad.
Met feestdagen trekken wijndrinkers graag hun portemonnee voor mooie wijnen. Maar pas op, er liggen veel instinkers op de loer. Cloud Wine helpt jou elke feestdag tot een succes te maken met deze 3 unieke tips.
Beroemde wijngebieden zijn niet de beste koop
Rond feestdagen zie je opeens wijnen uit beroemde wijngebieden in de winkelschappen verschijnen, met name in supermarkten. Deze wijnen zijn dan ook nog eens in de aanbieding: die moet je toch hebben? Nou, liever niet. Meestal worden deze bekende wijngebieden misbruikt om jou te lokken. Je denkt dan: “Hé, de naam Barolo. Die ken ik. Dat is volgens mij een echte kwaliteitswijn!” Maar het tegendeel is waar als die fles €10 kost. De kwaliteit die je krijgt voor deze prijs is matig, je mag slechts een glimp verwachten van ‘the real deal’. Met andere woorden: je kan meer wijn krijgen voor die €10.
Hoe kan je dit soort valkuilen herkennen en vermijden? Check de volgende lijst van bekende gebieden met daarachter een minimale prijs voor een kwaliteitswijn.
- Bourgogne (ook Chablis) – €15 voor regulier, €40 voor Premier Cru, €70 voor Grand Cru
- Bordeaux – €15, trap vooral niet in het woordje Grand Cru op een fles. Alleen als er ‘Classé’ achter staat zegt het iets, maar dat zie je als het goed is aan de veel hogere prijs dan 😊
- Barolo en Barbaresco – €40, de wijnen uit omliggende streken als Langhe zijn betaalbaarder, vanaf €20
- Amarone della Valpolicella – €40 en voor de Ripasso’s vanaf €15
- Rioja Reserva en Gran Reserva – €20 en €30. Deze wijnen zijn meestal waar voor je geld. Laat vooral de Gran Reserva’s van €8 links liggen
- Champagne en Cava – €30 en €20. Cava is over het algemeen meer kwaliteit voor je geld. Bij Champagne wil je de grote, bekende namen vermijden als je prijs-kwaliteit wilt
Onthoud ook dat dure wijnen niet per se beter zijn. Je betaalt vaak voor beleving en marktwerking (hoge vraag, weinig aanbod).
Wijn en spijs combineren
Wat is nou mooier dan een heerlijk diner? Een heerlijk diner met bijpassende wijn! Alleen kan het combineren van eten en wijn een hele uitdaging zijn. Als je in een winkel vraagt naar wat er bij een wijn past, dan krijg je vaak één ingrediënt te horen zoals tournedos of risotto, maar geen volledig recept. En dat terwijl het gerecht als geheel zo belangrijk is voor een succesvolle wijn-spijs combinatie.
Om het eenvoudig te houden hier enkele praktische tips voor het combineren van wijn bij eten.
Kies een wijn die je lekker vindt
Dat klinkt logisch, maar veel mensen gaan bij hun wijnkeuze af op welke wijn bij hun gerecht zou moeten passen. Ze vergeten echter te bedenken of ze de wijn zelf wel lekker vinden. Wil je weten wat je lekker vindt? Ontdek jouw smaakvoorkeur met Cloud Wine!
Zorg voor een opbouw in wijnstijlen
Net zoals de gerechten in je diner een opbouw hebben, is dit ook belangrijk voor de wijnen. Ga van een frisse naar een rijpe stijl, van licht naar krachtig en van droog naar zoet. Zo kan het best zijn dat je met een lichte, frisse rode wijn begint en een krachtige, rijpe (houtgelagerde) witte wijn laat volgen. En doe eens gek: serveer bubbels niet vooraf, maar tijdens het hoofdgerecht!
Koop meerdere flessen van dezelfde wijn
Het hangt er natuurlijk van af met hoeveel personen je bent, maar niets is zo jammer dan dat die heerlijke wijn halverwege je gerecht ineens op is. Bovendien kan je er ook voor kiezen één wijn bij meerdere gangen te drinken. En dat brengt ons bij het laatste punt
Wissel niet te veel van wijn
Dat scheelt niet alleen in je wijnkeuzestress, maar ook in je potentiële smaakvermoeidheid. Je kan beter twee verschillende wijnen kiezen met een topper ertussen, dan zes verschillende wijnen waar je bij wijn nummer zes niet meer weet wat hoe wijn nummer één smaakte
Meer gezelligheid voor minder geld
Tot slot, en dit is misschien wel de beste tip, kan je in plaats van nieuwe wijnen kopen beter je wijnvoorraad aanspreken. Cloud Wine noemt het ‘Verrassing uit je Voorraad’. Ideaal voor een gezellig diner met familie of vrienden. Dit is hoe het werkt:
- Stap 1: Check je wijnvoorraad. Het maakt niet uit hoe groot of klein, duur of goedkoop deze is
- Stap 2: Stem met je gezelschap af wie een witte, rosé, rode of zoete wijn uit zijn/haar voorraad meeneemt
- Stap 3: Selecteer een wijn. Let met name op wijnen die te oud (dreigen te) worden
- Stap 4: Heb je meerdere flessen van dezelfde wijn liggen? Neem er dan twee of drie flessen van mee naar het diner (zie het laatste punt van de wijn-spijs tips hiervoor)
- Stap 5: Goed gedaan! Geniet tijdens het diner van een verrassende selectie aan wijnen. Een selectie waar iedereen een aandeel in heeft gehad en wellicht ook nog een mooi verhaal bij hoort!
(doe je dit met kerst, dan kan je meteen het ‘kerstverhaal’ afvinken 😉)
Er zijn twee reden om een verrassing uit je voorraad mee te nemen. Ten eerste, zodat je jouw wijnvoorraad bijhoudt. Om te voorkomen dat je wijnen te oud worden is het verstandig om af en toe door je voorraad te gaan. Een feestdag is hiervoor een uitgelezen moment! Ten tweede: omdat meerdere mensen bijdragen aan de wijnselectie, maak je het meer betrokken en gezelliger. Bovendien voorkom je dat je wijnen weg moet gooien die anders overtijd zouden raken. Dat bespaart het milieu en je portemonnee.
Cloud Wine wenst je heel veel goede wijnkeuzes en een gezellig samenzijn toe! 🥂

Robert van Cloud Wine
Ha wijnliefhebber! Wat leuk dat je Cloud Wine gevonden hebt. In mijn blog amuseer, inspireer en torpedeer ik je met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.
Snuffel gerust rond op de website voor meer leesplezier en de wijncursussen van Cloud Wine!