3 unieke wijntips voor feestdagen als Pasen, kerst en Nieuwjaar

dec 13, 2023 | Feestdagen

Met de feestdagen trekken wijndrinkers graag hun portemonnee voor mooie wijnen. Maar pas op, er liggen veel instinkers op de loer. Cloud Wine helpt jou de kerst tot een succes te maken met deze 3 wijntips.

Misschien wel de leukste tip: speel het wijnvoorraad gezelschapsspel

 

De beste prijs is niet de beste koop

Rond feestdagen zie je opeens wijnen uit beroemde wijngebieden in de winkelschappen verschijnen, met name in supermarkten. Deze wijnen zijn dan ook nog eens in de aanbieding: die moet je toch hebben? Nou, liever niet. Meestal worden deze bekende wijngebieden misbruikt om jou te lokken. Je denkt dan: “Hey, de naam ‘Barolo’ ken ik, dat is volgens mij een echte kwaliteitswijn!” Maar het tegendeel is waar als die fles slechts € 10 kost. De kwaliteit die je krijgt voor deze prijs is matig, je mag slechts een glimp verwachten van ‘the real deal’. Hoe kun je dit soort valkuilen herkennen en vermijden? Check de volgende lijst van bekende gebieden met daarachter een vanaf-prijs voor een kwaliteitswijn.

 • Bourgogne, dus ook Chablis  –  € 20 voor regulier, € 40 voor Premier Cru, € 70 voor Grand Cru
 • Bordeaux  –  € 100, trap vooral niet in het woordje Grand Cru op een fles. Alleen als er ‘Classé’ achter staat zegt het iets, maar dat zie je als het goed is ook wel aan de prijs 😊
 • Barolo en Barbaresco  –  € 40, de wijnen uit omliggende streken als Langhe zijn betaalbaarder, vanaf € 20
 • Amarone della Valpolicella  –  € 40 en voor de Ripasso’s vanaf € 15
 • Rioja Reserva en Rioja Gran Reserva  –  € 20 en € 30. Deze wijnen zijn meestal waar voor je geld. Laat vooral de Gran Reserva’s van € 8 links liggen
 • Champagne en Cava – € 30 en € 20. Cava is over het algemeen meer kwaliteit voor je geld. Bij Champagne wil je de grote, bekende namen vermijden voor goede prijs-kwaliteit

Nog een kleine toevoeging: boven de vanaf-prijs is duurder niet per se beter. Een duurdere wijn is vaak van een bekendere producent en met een kleinere oplage, dus daar betaal je voor.

Wijn en spijs met kerst

Wat is nou mooier dan een heerlijk diner? Een heerlijk diner met bijpassende wijn! Alleen kan het combineren van eten en wijn een hele uitdaging zijn. Als je in een winkel vraagt naar ‘wat er bij deze wijn past’, dan krijg je vaak één ingrediënt te horen zoals ‘tournedos’ of ‘risotto’, maar geen volledig recept. En dat terwijl het gerecht als geheel zo belangrijk is voor een succesvolle wijn-spijs combinatie.

Om het eenvoudig te houden hier enkele praktische tips voor het combineren van wijn bij eten:

Kies een wijn die je lekker vindt
Dat klinkt logisch, maar veel mensen gaan bij hun wijnkeuze af op welke wijn bij hun gerecht zou moeten passen, maar vergeten dan te bedenken of ze de wijn zelf wel lekker vinden. Wil je weten wat je lekker vindt? Ontdek jouw smaakvorkeur met Cloud Wine!

Zorg voor een opbouw in wijnstijlen
Net zoals de gerechten in je diner een opbouw hebben, is dit ook belangrijk voor de wijnen. Ga van fris naar rijpe stijl, van licht naar krachtig en van droog naar zoet. Zo kan het best zijn dat je met een lichte, frisse rode wijn begint en een krachtige, rijpe (houtgelagerde) witte wijn laat volgen. En doe eens gek: serveer bubbels niet vooraf, maar tijdens het tussengerecht!

Koop meerdere flessen van dezelfde wijn
Het hangt er natuurlijk van af met hoeveel personen je bent, maar niets is zo jammer dan dat die heerlijke wijn halverwege je gerecht ineens op is. Je kunt ook één wijn bij meerdere gangen drinken en dat brengt ons bij het laatste punt.

Wissel niet te veel af
Dat scheelt niet alleen in je wijnkeuzestress, maar ook in je potentiële smaakvermoeidheid. Je kunt beter drie verschillende wijnen kiezen met een topper ertussen, dan zes verschillende wijnen waar je bij nummer zes niet meer weet wat nummer een was.

 

Het wijnvoorraad gezelschapsspel

Tot slot, en dit is misschien wel de leukste tip, stel ik een heus gezelschapsspel voor! Ik noem het ‘Verrassing uit je voorraad’. Ideaal voor een gezellig diner met familie of vrienden. Dit is hoe het werkt:

 1. Check je wijnvoorraad. Het maakt niet uit hoe groot of klein deze is
 2. Selecteer de wijnen die te oud worden
 3. Stem vervolgens met je gezelschap af wie een witte, rosé, rode of zoete wijn uit zijn / haar voorraad meeneemt
 4. Heb je meerdere flessen van dezelfde wijn liggen? Neem er dan twee of drie flessen van mee naar het diner (voor uitleg zie vorige alinea)
 5. Goed gedaan! Geniet tijdens het diner van een verrassende selectie aan wijnen. Een selectie waar iedereen een aandeel in heeft gehad en wellicht ook nog een mooi verhaal bij heeft! (doe je dit met kerst, dan kun je meteen het ‘kerstverhaal’ afvinken 😉)

Waarom zou je dit gezelschapsspel spelen in plaats van wijn inkopen? Omdat veel wijnliefhebbers niet weten wat ze als wijnvoorraad hebben. Soms zitten hier te oude wijnen tussen, soms pareltjes, soms gewone dorstlessers. Om te voorkomen dat je wijnen te oud worden is het verstandig om af en toe door je voorraad te gaan… zoals met kerst (of een andere feestelijke dag)! Zo hoef je niet speciaal wijnen in te kopen én ben je ook nog eens duurzaam bezig, want je voorkomt dat je wijnen weg moet gooien die niet meer goed zijn.

Cloud Wine wenst je heel veel goede wijnkeuzes en een gezellig samenzijn toe!

Cloud Wine wijncursussen Robert de Zeeuw

Robert van Cloud Wine

Ha wijnliefhebber! Ik ben Robert: een bioloog die wijncursussen geeft. Op mijn blog wil ik jou amuseren, inspireren en torpederen met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.

Snuffel gerust rond op de website om te zien wat ik te bieden heb. Veel leesplezier!

Zoeken

Andere artikelen

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Categorieën

Tags