Blog
Het leukste leesvoer om jouw wijngenot te vergroten

Wat is een wijnfout en hoe herken je ze?
Wat is een wijnfout Zodra een aroma afbreuk doet aan de kwaliteit of beleving van die wijn, spreek je over een wijnfout. Anders gezegd: wanneer een wijn naar fruit...
Welke wijncursus moet ik kiezen? Een eerlijke vergelijking tussen de SDEN, WSET en Cloud Wine
Lijkt een wijncursus je wat, maar weet je niet waaruit valt te kiezen? In dit artikel zet ik de belangrijkste wijncursussen op een rij, zodat jij zelf kan beoordelen welke het beste bij je past. Het maakt niet uit of je al bekend bent met de SDEN en WSET of dat jij je...
Tannine in wijn: een moeilijk begrip makkelijk gemaakt
Je leest 'Het Grote Tannine-verhaal' (deel 1 van 2) Ik hoor vaak: tannine is toch dat drogende gevoel in je mond? “Niet altijd”, zeg ik dan. “Het kan ook een mondvullend effect hebben.” Raak je in de war? Je bent niet de enige. Tannine is complex. Het bepaalt...
Het verschil tussen een wijnproeverij, wijncursus en wijnopleiding uitgelegd
Bij een proeverij proef je, bij een cursus leer je en bij een opleiding word je iets. Toch worden de begrippen wijnproeverij, wijncursus en wijnopleiding dikwijls door elkaar gebruikt. Hoe zit dit nu precies? Wijnproeverij: what’s in a name We beginnen bij een...
Een wijnetiket zegt ‘Mis en bouteille’. Klinkt goed, maar is dat ook zo?
Weer zo’n term op een wijnetiket waarbij je denkt: wat is het en wat kan ik ermee? Ook al weet je niet wat het betekent, grote kans dat je gevoel zegt dat de wijn van betere kwaliteit is. Maar eigenlijk zegt deze term niet zo veel over de wijn. Ik leg je uit waarom....
Dit is wat ze jou niet vertellen over biologische wijn
Het bestaat ruim 100 jaar, maar het heeft pas in de afgelopen 20 jaar een vlucht genomen: biologische wijn. Ondanks dat het ‘hot’ is, is slechts 6% van de totale wijnproductie biologisch gecertificeerd. Dit heeft verschillende oorzaken en een belangrijke is de...
Wat is karafferen en waarom zou je dit (een wijn aan) doen?
Karafferen is het uitschenken van een fles wijn in een karaf en heeft als doel om jonge rode wijn te veraangenamen. Dit geldt enkel voor hoge kwaliteit rode wijnen met veel tannine bestemd voor langdurige flesrijping. Het contactoppervlak in het karaf biedt een hoge...