Blog
Het leukste leesvoer om jouw wijngenot te vergroten

De duurste wijn in de wereld is een biodynamische wijn
Het is een van de meest controversiële landbouwprincipes die er bestaat en bestond zelfs eerder dan de biologische variant. Ik heb het over ‘biodynamisch’. Maar wat...
De voor- en nadelen van een SDEN en WSET wijncursus
Cloud Wine biedt het beste van zowel de SDEN als de WSET wijncursussen. Maar wat zijn dit voor cursussen en welke past het beste bij jouw wensen en ambities? Om hierachter te...
Tannine in wijn: een moeilijk begrip makkelijk gemaakt (deel 2)
Je leest 'Het Grote Tannine-verhaal' (deel 2 van 2) De vorige keer bij Bassie en Adri… uhhh, bij het tannine-verhaal 😄. We hebben geleerd dat tannine vooral in rode wijnen...
Wat is een wijnfout en hoe herken je ze?
Wat is een wijnfout Zodra een aroma afbreuk doet aan de kwaliteit of beleving van die wijn, spreek je over een wijnfout. Anders gezegd: wanneer een wijn naar fruit ruikt en...
Welke wijncursus moet ik kiezen? Een eerlijke vergelijking tussen de SDEN, WSET en Cloud Wine
Lijkt een wijncursus je wat, maar weet je niet waaruit valt te kiezen? In dit artikel zet ik de belangrijkste wijncursussen op een rij, zodat jij zelf kan beoordelen welke het...
Tannine in wijn: een moeilijk begrip makkelijk gemaakt
Je leest 'Het Grote Tannine-verhaal' (deel 1 van 2) Ik hoor vaak: tannine is toch dat drogende gevoel in je mond? “Niet altijd”, zeg ik dan. “Het kan ook een mondvullend...
Het verschil tussen een wijnproeverij, wijncursus en wijnopleiding uitgelegd
Bij een proeverij proef je, bij een cursus leer je en bij een opleiding word je iets. Toch worden de begrippen wijnproeverij, wijncursus en wijnopleiding dikwijls door elkaar...
Een wijnetiket zegt ‘Mis en bouteille’. Klinkt goed, maar is dat ook zo?
Weer zo’n term op een wijnetiket waarbij je denkt: wat is het en wat kan ik ermee? Ook al weet je niet wat het betekent, grote kans dat je gevoel zegt dat de wijn van betere...
Dit is wat ze jou niet vertellen over biologische wijn
Het bestaat ruim 100 jaar, maar het heeft pas in de afgelopen 20 jaar een vlucht genomen: biologische wijn. Ondanks dat het ‘hot’ is, is slechts 6% van de totale wijnproductie...
Wat is karafferen en waarom zou je dit (een wijn aan) doen?
Karafferen is het uitschenken van een fles wijn in een karaf en heeft als doel om jonge rode wijn te veraangenamen. Dit geldt enkel voor hoge kwaliteit rode wijnen met veel...
Het aanbod aan wijncursussen: er is weinig keuze, maar het blijft moeilijk kiezen
Zoek op het woord ‘wijncursus’ en je krijgt een hele lijst aan aanbieders om uit te kiezen. Het aanbod lijkt daarmee groot, maar als je goed kijkt zie je dat de meeste...
Hoe lang kan je een ongeopende rode wijn bewaren?
Het is een veelgehoorde misvatting dat rode wijn lang bewaard kan blijven, laat staan dat de wijn beter wordt daardoor. Maar wat is ‘lang’? Hoe weet je welke rode wijn houdbaar...
De 3 redenen waarom je een wijn lekker vindt (of juist niet)!
Herken je dit? Je zit in een restaurant, krijgt een wijn bij je maaltijd geserveerd, je neemt een slok en denkt: “Kijk, dit vind ik nou een lekkere wijn!” Alleen verder dan dat...