De 3 redenen waarom je een wijn lekker vindt (of juist niet)

Herken je dit? Je zit in een restaurant en krijgt een wijn bij je maaltijd geserveerd. Je neemt een slok en denkt: “Kijk, dit vind ik nou een lekkere wijn!” Maar verder dan dat komt je vocabulaire helaas niet. Wat is er nou zo lekker aan deze wijn? Cloud Wine helpt je op weg jouw smaakvoorkeur te ontleden, zodat je vaker een goede wijnkeuze maakt.
Wat bepaalt jouw smaakvoorkeur in wijn
Om meteen met de deur in huis te vallen: de belangrijkste smaakbepalers voor jouw wijnvoorkeur zijn:
- Zuur
- Hout
- Tannine
De nummer een smaakbepaler is zuur. Ook al hebben alle wijnen zuren in zich, de ene wijn heeft duidelijk meer dan de andere. Een wijn met veel zuren zorgt ervoor dat je veel speeksel aanmaakt. Met andere woorden: je gaat watertanden. De wijnstijl van dit type wijnen heten vaak ‘fris’ en ‘licht’. Aan de andere kant geven wijnen met weinig zuur een ‘vol’ mondgevoel. In vergelijking met rosé en rode wijnen hebben witte wijnen meer zuur.
Zuur in wijn is voor veel niet fijn
De meeste wijnliefhebbers vinden wijnen met opvallende zuren niet lekker. Slechts enkele kunnen zuur waarderen. Smaken verschillen. Ook kan jouw smaakvoorkeur afhangen van het moment, zoals op een warme zomerdag of bij een bepaalde wijn-spijs combinatie. Door jezelf de volgende vraag te stellen achterhaal je of je op dat moment zin hebt in een witte wijn met veel of weinig zuur: “Heb ik meer zin in een groene appel of in vanillevla?” Of bij rode wijnen vraag je jezelf: “Verlang ik meer naar yoghurt met rode besjes of een jam van bramen?” Het eerstgenoemde wijnaroma zit vaak in wijnen met opvallende zuren en het tweede wijnaroma juist in rijpere wijnstijlen met minder zuur.
Ober, mag ik alsjeblieft een rode wijn met veel zuur, geen houtsmaken en zachte tannine?
Wel of geen houtsmaken
Een ander belangrijk element in jouw smaakvoorkeur is hout. Wanneer een wijn gerijpt heeft op nieuw hout zal deze smaken naar vanille, gebrande aroma’s of naar specerijen als kruidnagel. Let op het woordje ‘nieuw’, want meerdere wijnen (voornamelijk rode wijnen) rijpen op gebruikt hout en krijgen zo niet de smaken van hout. Je kan heel wat opties in jouw wijnkeuze wegkruizen als je wel of geen houtsmaken in je wijn wilt hebben.
Tannine in rode wijn
De laatste smaakbepaler is tannine. Tannine is een verzamelnaam voor stoffen die in planten voorkomen, zoals in de schillen van blauwe druiven. Omdat je deze druivenschillen nodig hebt om kleur aan rode wijn te geven is tannine alleen bij rode wijnen van belang. Tannine begrijpen vergt de nodige oefening. Rode wijn kan namelijk veel of weinig tannine bevatten, maar ook drogende of zachte tannine. Het drogende effect merk je goed op je tandvlees. De zachte variant is zoals vruchtvlees in een vruchtensap en geeft een meer mondvullend effect. Kortom: houd je meer van een drogend effect of juist niet bij het drinken van een rode wijn?
De juiste wijn uitkiezen
Nu begrijp je hoe zuur, hout en tannine een belangrijke rol spelen in jouw smaakvoorkeur. Natuurlijk spelen er meer elementen een rol, maar deze drie helpen al enorm bij het uitkiezen van de juiste wijn. Het enige wat resteert is inschatten of, welke en hoeveel deze smaakbepalers aanwezig zijn in een wijn. Daarvoor kijk je naar het druivenras, klimaat en wijnmaakkeuzes. Wil je daar meer over weten? Kom dan een wijncursus doen bij Cloud Wine, daar wordt het haarfijn uitgelegd. Pas in elk geval bovenstaande theorie maar eens toe in de praktijk, dat is per slot het leukste onderdeel van wijn 😊.

Robert van Cloud Wine
Ha wijnliefhebber! Wat leuk dat je Cloud Wine gevonden hebt. In mijn blog amuseer, inspireer en torpedeer ik je met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.
Snuffel gerust rond op de website voor meer leesplezier en de wijncursussen van Cloud Wine!