De 3 redenen waarom je een wijn lekker vindt (of juist niet)!

aug 31, 2022 | Smaakvoorkeur

Herken je dit? Je zit in een restaurant, krijgt een wijn bij je maaltijd geserveerd, je neemt een slok en denkt: “Kijk, dit vind ik nou een lekkere wijn!” Alleen verder dan dat komt je vocabulaire helaas niet, want wat is er nou zo lekker aan deze wijn? Ik help je op weg jouw smaakvoorkeur te ontleden, zodat je vaker de juiste wijn kan kiezen.

Om meteen met de deur in huis te vallen, de belangrijkste smaakbepalers voor jouw wijnvoorkeur zijn:
1. Zuur
2. Hout
3. Tannine

 

Wat bepaalt jouw smaakvoorkeur in wijn?

De nummer een smaakbepaler is… ZUUR! Alle wijnen hebben zuren in zich, alleen de ene meer dan de ander. Dit verschil is duidelijker bij witte wijnen dan bij rosé en rode wijnen. Zuur zorgt dat je gaat watertanden en maakt een wijnstijl ‘fris’ en ‘licht’. Andersom geeft weinig zuur een ‘vol’ mondgevoel. Jij hebt vast een voorkeur voor een van deze twee. Of wellicht is dat afhankelijk van het moment. Wil je een witte wijn bestellen, stel jezelf de vraag: “Heb ik meer zin in een groene appel of in vanillevla?” Of als je rode wijn wil wordt het: “Verlang ik meer naar yoghurt met rode besjes of gestoofde kersen?” Respectievelijk staat dit voor een wijn met veel versus weinig zuur.

Ober, mag ik alsjeblieft een rode wijn met veel zuur, geen houtinvloed en zachte tannines?

Een ander belangrijk element is HOUT! De wijn zal smaken naar vanille, iets gebrands of specerijen als hij nieuw hout heeft gehad. Let op het woordje ‘nieuw’, want genoeg (vnl. rode) wijnen rijpen op gebruikt hout en krijgen zo niet de smaken van hout. Je kunt heel wat opties wegkruizen als je wel of geen houtsmaken in je wijn wilt hebben.

De laatste smaakbepaler betreft TANNINE en geldt alleen voor rode wijnen. Dit is een lastige, want rode wijn kan drogende of zachte tannine bevatten. Het drogende effect merk je goed op je tandvlees. De zachte variant is zoals vruchtvlees in een vruchtensap; het geeft textuur. Bij welke variant ligt jouw voorkeur?

Dat waren ze! Met deze 3 smaakbepalers heb je de belangrijkste handvatten tot je beschikking om een goede wijnkeuze te maken. Je hoeft het alleen maar in de praktijk uit te proberen en dat is gelukkig het leukste onderdeel van wijn.

Cloud Wine wijncursussen Robert de Zeeuw

Robert van Cloud Wine

Ha wijnliefhebber! Ik ben Robert: een bioloog die wijncursussen geeft. Op mijn blog wil ik jou amuseren, inspireren en torpederen met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.

Snuffel gerust rond op de website om te zien wat ik te bieden heb. Veel leesplezier!