De duurste wijn in de wereld is een biodynamische wijn

apr 6, 2023 | Duurzaam

Het is een van de meest controversiële landbouwprincipes die er bestaat en bestond zelfs eerder dan de biologische variant. Ik heb het over ‘biodynamisch’. Maar wat betekent dit keurmerk precies en waarom zou je een biodynamische wijn willen kopen?

 

Wat is een biodynamische wijn

In feite is een biodynamische wijn een biologische wijn met een aantal duurzame en filosofische uitbreidingen. Het was de eerste tegenbeweging eind 19e eeuw tegen het snel opkomende gebruik van kunstmest. Net als bij biologische wijnbouw, vermijdt biodynamische wijnbouw chemische bestrijdingsmiddelen (met uiteraard of liever ‘helaas’ enkele uitzonderingen) en gaat het uit van het ‘gezonde bodem = gezonde plant’ principe. Daarnaast zijn er minder hulpmiddelen bij het wijnmaken toegestaan ten opzichte van conventionele wijn.

Om een biodynamische wijn te verkrijgen moet men echter een paar stappen verder gaan. Het wijnbedrijf als geheel wil als één harmonisch ecosysteem gezien worden. Hierbij stemt men alle handelingen en activiteiten in de wijngaard en wijnkelder af op de planeten, sterren en (met name) de maan. Biodynamische wijnboeren zien de wijnplant in vier onderdelen – 1) wortels, (2) bladeren, (3) bloemen en (4) druiven – welke al dan niet aandacht krijgen wanneer de maan in een bepaald sterrenbeeld staat. Er worden zogeheten ‘preparaten’ ingezet als verbinding tussen de kosmos en de wijngaard om onder andere de bodem te voeden en plagen op een natuurlijke manier te bestrijden.

Twee voorbeelden van biodynamische praktijken:logo demeter biodynamisch

  1. Snoeiwerk aan de wijnplant verricht men in de afnemende maanfase (richting nieuwe maan)
  2. Voor een betere humuslaag sproeit men koeienmest uit welke gedurende de winter begraven heeft gelegen in koeienhoorns (dit heet ook wel ‘preparaat 500’)

 

Het keurmerk

Net als bij biologische wijn bestaan er officiële keurmerken die bovenstaande controleren en garanderen. Verreweg de grootste en bekendste is Demeter. Deze opereert internationaal, geldt ook voor andere voedselproducten en is te herkennen aan het oranje logo. De specifieke regels kunnen verschillen per land: zo moeten wijnboeren in de Verenigde Staten ‘natuurlijke gisten’ gebruiken, terwijl in Verenigd Koninkrijk ook ‘commerciële gisten’ zijn toegestaan.

Ook het keurmerk ‘Biodyvin’ kom je tegen: een Frans bedrijf dat, what’s in a name, uitsluitend voor biodynamische wijnproducten geldt.

 

Is biodynamisch beter

Als het om duurzaamheid gaat, dan doet biodynamische wijnbouw er nog een schepje bovenop ten opzichte van biologische wijnbouw. Er gaat meer aandacht uit naar biodiversiteit en zelfvoorziening. Zo moet de mest van het eigen bedrijf komen. Men mag bovendien kleinere hoeveelheden toepassen van milieuonvriendelijke hulpmiddelen. Wel kun je bediscussiëren of het gebruik van dierlijke middelen zoals sommige preparaten duurzaam is. Strikt genomen zou een biodynamische wijn daarom nooit een vegan wijn kunnen zijn.

Als het om smaak gaat is het lastig vergelijken tussen een conventionele en een biodynamische wijn. Er speelt meer dan één variabele mee, dus het blijft een appels en peren verhaal. Je zou wel kunnen stellen dat de aandacht die de wijngaard en uiteindelijke wijn moeten krijgen onder biodynamische wijnbouw een positieve kwaliteitsinvloed kunnen hebben. Die extra zorg maakt dat biodynamische wijn gemiddeld duurder is en dat brengt ons bij…

 

De duurste wijn ter wereld

Vanaf eind 20ste eeuw zijn steeds meer wijnboeren overgestapt op biodynamische wijnbouw. Het is echter nog altijd een relatief klein gezelschap met nog geen 0.2% van het totaal. Dit kleine aantal wordt ruimschoots gecompenseerd door de grote faam van enkele van hen. Beroemde wijnproducenten hebben de sprong gewaagd en produceren ook onder de nieuwe wijnbouwmethode topwijnen. Voorbeelden zijn Chapoutier (Noord-Rhône, Hermitage) en Huet (Loire, Vouvray). De onbetwiste uitschieters zijn Domaine Leroy en Domaine Romanée-Conti. Beide produceren wijnen, of moet ik zeggen ‘goud’, in de Bourgogne appellatie. Hun wijnen kosten al gauw € 10.000 of een veelvoud hiervan…. per fles!

Waarom zijn zij overgestapt vraag je je af? Omdat zij geloven dat biodynamisch werken de wijnkwaliteit verbetert. Of dit nu waar is of niet, in elk geval is het beter voor de natuurkwaliteit… en dat is toch ook niet onbelangrijk 😄.

Cloud Wine wijncursussen Robert de Zeeuw

Robert van Cloud Wine

Ha wijnliefhebber! Ik ben Robert: een bioloog die wijncursussen geeft. Op mijn blog wil ik jou amuseren, inspireren en torpederen met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.

Snuffel gerust rond op de website om te zien wat ik te bieden heb. Veel leesplezier!