De duurste wijn in de wereld is een biodynamische wijn

apr 6, 2024 | Duurzaam

Biodynamische wijnbouw is als biologische wijnbouw, maar met meer beperkingen voor bestrijdingsmiddelen en hulpmiddelen. Opvallend is dat men in de wijngaard en de wijnkelder rekening houdt met de stand van de maan. Voor sommigen gaat dit wat ver. Toch worden enkele van de duurste en meest beroemde wijnen ter wereld gemaakt op biodynamische wijze.

Het is een van de meest controversiële landbouwprincipes die er bestaat en het bestond zelfs eerder dan de biologische wijnbouw. Ik heb het over biodynamisch. Maar wat betekent dit keurmerk precies en waarom zou je een biodynamische wijn kiezen?

Gezonde bodem, gezonde plant

In feite is een biodynamische wijn een biologische wijn met een aantal duurzame en filosofische uitbreidingen. Het was de eerste tegenbeweging eind 19e eeuw tegen het snel opkomende gebruik van kunstmest. Net als bij biologische wijnbouw vermijdt biodynamische wijnbouw chemische bestrijdingsmiddelen. Men gaat uit van het ‘gezonde bodem = gezonde plant’ principe. Uiteraard of eigenlijk helaas gelden er uitzonderingen. Daarnaast zijn er minder hulpmiddelen bij het wijnmaken toegestaan ten opzichte van biologische wijn.

Van biologisch naar biodynamisch

Echter, om een biodynamische wijn te verkrijgen moet men een paar stappen verder gaan. Het wijnbedrijf als geheel ziet men als één harmonisch ecosysteem. Hierbij stemt men alle handelingen en activiteiten in de wijngaard en wijnkelder af op de planeten, sterren en (met name) de maan. Biodynamische wijnboeren zien de wijnplant in vier onderdelen – 1) wortels, (2) bladeren, (3) bloemen en (4) druiven – welke al dan niet aandacht moeten krijgen volgens de stand van de maan. Daarbij worden zogeheten ‘preparaten’ ingezet als verbinding tussen de kosmos en de wijngaard om onder andere de bodem te voeden en plagen op een natuurlijke manier te bestrijden.

Twee voorbeelden van biodynamische praktijken:

  • Snoeiwerk verricht men in de afnemende maanfase (richting nieuwe maan) 
  • Voor een betere humuslaag sproeit men koeienmest uit welke gedurende de winter begraven heeft gelegen in koeienhoorns (bekend als ‘preparaat 500’

logo demeter biodynamisch

Het biodynamische keurmerk

Net als bij biologische wijn bestaan er officiële keurmerken die bovenstaande controleren en garanderen. Verreweg de grootste en bekendste is Demeter. Deze opereert internationaal, geldt ook voor andere voedselproducten en is te herkennen aan het oranje logo. De specifieke regels kunnen echter verschillen per land. Zo moeten wijnboeren in de Verenigde Staten natuurlijke gisten gebruiken, terwijl in het Verenigd Koninkrijk ook commerciële gisten zijn toegestaan.

Ook het keurmerk ‘Biodyvin’ is een bekende: een Frans bedrijf dat, what’s in a name, uitsluitend voor biodynamische wijnproducten geldt.

Is biodynamisch beter

Als het om duurzaamheid gaat, dan doet biodynamische wijnbouw er nog een schepje bovenop ten opzichte van biologische wijnbouw. Er gaat meer aandacht uit naar biodiversiteit en zelfvoorziening. Zo moet de mest van het eigen bedrijf komen. Men mag bovendien beperkte hoeveelheden milieuonvriendelijke hulpmiddelen toepassen. Toch kan je bediscussiëren of een biodynamische wijn duurzamer is. Bijvoorbeeld omdat men dierlijke middelen in preparaten gebruikt (dierlijk is zelden duurzaam). Strikt genomen is een biodynamische wijn daarom nooit een vegan wijn.

Hoe smaakt een biodynamische wijn

Als het om smaak gaat is het lastig vergelijken tussen een conventionele en een biodynamische wijn. Er speelt meer dan één variabele mee, dus het blijft een appels en peren verhaal. Je zou wel kunnen stellen dat de aandacht die de wijngaard en de uiteindelijke wijn moeten krijgen onder biodynamische wijnbouw een positieve invloed kunnen hebben op de kwaliteit. Die extra zorg maakt dat biodynamische wijn gemiddeld duurder is en dat brengt ons bij het laatste punt.

De duurste wijn ter wereld

Vanaf eind 20ste eeuw zijn steeds meer wijnboeren overgestapt op biodynamische wijnbouw. Het is echter nog altijd een relatief klein gezelschap met nog geen 0.2% van het totaal. Dit kleine aantal wordt ruimschoots gecompenseerd door de grote faam van enkele van hen. Beroemde wijnproducenten hebben de sprong gewaagd en produceren ook onder de nieuwe wijnbouwmethode topwijnen. Voorbeelden zijn Chapoutier (Noord-Rhône, Hermitage) en Huet (Loire, Vouvray). De onbetwiste uitschieters zijn Domaine Leroy en Domaine Romanée-Conti. Beide produceren biodynamische wijnen, of eigenlijk ‘biodynamisch goud’, in de Bourgogne appellatie. Hun wijnen kosten al gauw €10.000 of een veelvoud hiervan…. per fles!

Uiteindelijk is biodynamische wijnbouw meer een filosofie. Wijnproducenten geloven dat ze betere kwaliteit druiven en daarmee wijnen krijgen. Of biodynamische wijnen ook van betere kwaliteit zijn blijft natuurlijk een discussiepunt. Maar één ding is zeker: geloven is proeven 😊.

Cloud Wine wijncursussen Robert de Zeeuw

Robert van Cloud Wine

Ha wijnliefhebber! Wat leuk dat je Cloud Wine gevonden hebt. In mijn blog amuseer, inspireer en torpedeer ik je met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.

Snuffel gerust rond op de website voor meer leesplezier en de wijncursussen van Cloud Wine!