De voor- en nadelen van een SDEN en WSET wijncursus

mrt 31, 2023 | Wijncursus

Cloud Wine biedt het beste van zowel de SDEN als de WSET wijncursussen. Maar wat zijn dit voor cursussen en welke past het beste bij jouw wensen en ambities? Om hierachter te komen zet ik graag voor jou de voor- en nadelen op een rij.

 

De SDEN wijncursussen

De SDEN heeft een breder cursusaanbod voor de beginner en is daarmee betaalbaarder dan de WSET. Met de theorie van de SDEN leer je meer wijnlanden en feiten kennen. De ‘vrijere’ proefmethode laat bovendien ruimte over voor discussie en onderlinge smaakverschillen. Als je voor de professionele SDEN niveau’s gaat (Vinoloog of Magister Vini), dan is het Nederlandse netwerk dat je potentieel opbouwt een groot voordeel.

Daarachter schuilen ook mogelijke nadelen. Soms wordt de hoeveelheid aan feitenkennis veel of dare I say te veel. Een ander punt zijn de multiple choice examenvragen voor het proefgedeelte: je verdient alleen punten als je de juiste wijn ‘raadt’ en niet voor je proefnotitie. Hier komt langzaamaan verandering in en geldt in elk geval niet voor het prestigieuze SDEN 5 niveau.

Als laatste: ga je graag op wijnbezoek over de grens? Houd er dan rekening mee dat men niet weet wat je bedoelt als je zegt dat je ‘Vinoloog’ bent – what did you say you was? A Vinologue? Maar je kennis is natuurlijk wel grenzeloos 😉.

 

De WSET wijncursussen

De WSET heeft wat dat betreft de voorkeur wanneer je een internationaal erkende opleiding wilt doen. Voor de beginner zal dit minder belangrijk zijn en is de SDEN voldoende en laagdrempeliger. Wel kun je je meer aangetrokken voelen tot de systematische proefmethode van de WSET en leer je analytisch wijnproeven en beoordelen. WSET biedt uiteindelijk meer diepgang bij wijnbouw en wijnmaken en met name in het verklaren hoe deze invloed hebben op het eindresultaat: de wijn die je voor je hebt. Op hogere levels krijg je bovendien uitdagende open vragen om je parate kennis te toetsen.

Een mogelijk nadeel van de WSET is het ‘starttarief’: level 1 kost gauw enkele honderden euro’s voor twee lessen. Ook de systematische proefmethode werkt niet voor iedereen en altijd. Onderling verschillen cursisten en docenten in hun smaakpapillen en gevoeligheid. Dit kan zelfs variëren gedurende de dag! Dit leidt wel eens tot verwarring en discussies bij het wijnproeven tijdens de cursus 😊.

 

Cloud Wine wijncursussen

De Cloud Wine wijncursussen combineren de structuur van WSET met de toegankelijkheid van SDEN. Bovendien zijn de verschillende niveau’s allemaal in korte tijd te volgen. Dat scheelt je tijd en geld, zonder dat het ten koste gaat van je nieuwe wijnkennis en wijngenot. Cloud Wine biedt (nog) geen examens, maar dit kun je je desgewenst extern halen.

Ik zie je graag bij een van mijn cursussen of als een SDEN / WSET cursus beter bij je past, veel plezier gewenst alvast!

Cloud Wine wijncursussen Robert de Zeeuw

Robert van Cloud Wine

Ha wijnliefhebber! Ik ben Robert: een bioloog die wijncursussen geeft. Op mijn blog wil ik jou amuseren, inspireren en torpederen met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.

Snuffel gerust rond op de website om te zien wat ik te bieden heb. Veel leesplezier!