Welke wijncursus moet ik kiezen? Een eerlijke vergelijking tussen de SDEN, WSET en Cloud Wine

jan 23, 2023 | Wijncursus

Lijkt een wijncursus je wat, maar weet je niet waaruit valt te kiezen? In dit artikel zet ik de belangrijkste wijncursussen op een rij, zodat jij zelf kan beoordelen welke het beste bij je past. Het maakt niet uit of je al bekend bent met de SDEN en WSET of dat jij je nu afvraagt of dit de nieuwe kindernamen zijn van Elon Musk; straks zijn al je vragen beantwoord.

TIP: heb je weinig tijd? Lees dan alleen de ‘take-aways’ in het groen en de laatste alinea.

 

Wat is de SDEN

De SDEN (Stichting DrankExamens en Normeringen) is een landelijk erkend exameninstituut. Dit betekent dat zij wijnexamens aanbieden met bijbehorende studieboeken, echter iedereen mag de SDEN wijncursussen geven. Er zijn ongeveer 25 opleiders in Nederland, van grote aanbieders die landelijk opereren tot lokale particulieren. De examens vinden hoofdzakelijk plaats in Maarn (Utrecht) en soms in andere steden als Amsterdam en Den Haag.

In totaal zijn er vijf verschillende niveau’s, waarbij vrijwel iedereen van ‘Vinoloog’ gehoord heeft:

  • SDEN 1 (wijnvignet)
  • SDEN 2 (wijnoorkonde)
  • SDEN 3 (wijnbrevet)
  • SDEN 4 (Vinoloog)
  • SDEN 5 (Magister Vini)

Niveau 1 tot en met 3 zijn bedoeld voor beginners en liefhebbers, terwijl SDEN niveau 4 en 5 zich richten op de professional of toegewijde wijn enthousiast. Deze laatste twee zijn landelijke opleidingen die je uitsluitend kunt volgen aan de Wijnacademie te Soesterberg. Ben je geslaagd, dan mag je de titel van respectievelijk ‘Vinoloog’ of ‘MV’ achter je naam zetten.

SDEN is populair. Zo waren er in 2022 ruim 6,500 examenkandidaten voor de eerste drie niveau’s. De aantallen voor de Vinologen en Magister Vini opleiding zijn vanwege het hoge niveau een stuk lager uiteraard. De SDEN 4 telt gemiddeld 130 kandidaten per jaar, terwijl het aantal bij SDEN 5 op ongeveer 12 per twee jaar staat.

Grappig weetje
Tot 2017 heette de SDEN de ‘SWEN’, wat iets makkelijker uit te spreken was 😄. Dit is veranderd om de cursusaanbieders en examineringen los te kunnen koppelen. Met enige regelmaat kom je nog de SWEN term op internet of in gesprekken met wijnliefhebbers tegen. Zo was mijn eerste wijncursus de SWEN 2, wat tegenwoordig overeenkomt met SDEN 3

 

Wat leer je bij een SDEN cursus?

Je leert een breed scala aan druivenrassen, wijnlanden en wijngebieden kennen. De boeken bevatten toegankelijke informatie met handige plaatjes en overzichten. Meer diepgang vind je terug vanaf SDEN niveau 3. De steeds grotere hoeveelheid aan feitelijke informatie, zoals het aantal hectare of zonuren van een wijngebied, kan snel gaan duizelen 😊.

De proefmethode van de SDEN is opgebouwd uit de gebruikelijke vier stappen: kijken, ruiken, proeven en conclusie. De SDEN combineert objectieve (laag, gemiddeld, hoog) met subjectieve proeftermen, zoals “vlak, zacht, stevig” en “lekker bij…”. Dit heeft voor- en nadelen, maar daarover straks meer, nadat we de WSET wijncursussen hebben belicht…

SDEN take-aways

  • Er zijn vijf niveau’s: niveau 1 tot en met 3 is voor beginners, niveau 4 en 5 voor professionals;
  • Iedereen mag de SDEN wijncursussen geven, maar de examens zijn centraal geregeld;
  • De proefmethode is wat ‘vrijer’. De wijn raden is belangrijk en de toetsing is multiple choice (behalve voor niveau 5).

Wat is de WSET

De WSET is een internationale aanbieder van wijncursussen gevestigd te Londen. De afkorting staat voor Wine & Spirit Education Trust. Het is verreweg de grootste wijncursusaanbieder in de wereld met jaarlijks maar liefst 115.000 examenkandidaten. En nee, dit is geen typfout.

Om een WSET cursus te mogen geven moet je geaccrediteerd zijn. Met deze franchise-constructie waarborgt de WSET de kwaliteit en tegelijkertijd schuilt hierachter het verdienmodel; een cursusaanbieder draagt namelijk een omzetpercentage af. In Nederland zijn er ongeveer 10 cursusaanbieders, met name in de Randstad.

De WSET kent vier niveau’s of eigenlijk ‘levels’:

  • WSET 1 (introduction / introductie)
  • WSET 2 (intermediate / licht gevorderd)
  • WSET 3 (advanced / gevorderd)
  • WSET 4 (Diploma Course, met als titel ‘DipWSET’)

Anders dan je zou vermoeden zijn de WSET levels niet een-op-een te vergelijken met die van de SDEN. Je zou ze het beste trapsgewijs kunnen zien. Bijvoorbeeld: SDEN 3 is uitdagender dan WSET level 2, maar makkelijker dan WSET level 3. En WSET level 4 Diploma Course is weer een flinke niveausprong ten opzichte van SDEN 4 Vinoloog. Er zijn slechts enkele honderden DipWSET in Nederland.

Grappig weetje
Na mijn SWEN 2 / SDEN 3 ben ik doorgegaan met WSET level 3 en kort daarna WSET level 4 in Londen. Ik werkte toen niet in de wijnwereld en heb alle examens in een keer gehaald… vraag me niet hoe 😅

 

Wat leer je bij een WSET cursus?

De WSET wijncursussen kenmerken zich door hun duidelijke structuur om een wijnstijl te verklaren. Bij WSET 2 doe je dit vanuit het oogpunt van bekende druivenrassen: wat zijn hun eigenschappen en in welke bekende wijngebieden komen ze voor. WSET 3 gaat een stap verder en belicht de invloed van wijnbouw en wijnmaken op de wijnstijl, kwaliteit en prijs van een wijn. Vanaf niveau 3 leer je, naast feiten, vooral verbanden leggen. Je gaat van de wat naar de waarom en dit is waarmee WSET zich onderscheidt.

De proefmethode van de WSET is meer afgekaderd en gestructureerd vergeleken met de SDEN. Ze noemen het niet voor niets de ‘Systematische Proefmethode’ (Engels: SAT = Systematic Approach to Tasting). Je benadert elke wijn op exact dezelfde manier en zo objectief mogelijk. Net als bij de SDEN volgens de vier stappen, alleen zonder de vrijheid van persoonlijke proeftermen.

WSET take-aways

  • WSET kent vier niveau’s of ‘levels’: level 1 en 2 is voor beginners, level 3 en 4 zitten op een professioneel niveau;
  • Alleen geaccrediteerde opleiders mogen de WSET cursussen aanbieden;
  • De proefmethode is afgekaderd. Bij de toetsing word je beoordeeld op het analyseren en beoordelen van de wijn.

 

Wat biedt een Cloud Wine wijncursus t.o.v. SDEN en WSET

Ik heb zelf zowel de SDEN als de WSET cursussen gevolgd en de voordelen van beide vertaald naar de Cloud Wine wijncursussen. In mijn cursussen leer je veel feiten over de wijnwereld, maar niet een overvloed. Je oefent met analytisch proeven, maar met de erkenning dat je een eigen smaakpalet en voorkeur hebt. En bovenal wordt al die leuke theorie vertaald naar de praktijk, zodat je daadwerkelijk een goede wijnkeuze kan maken. Niet onbelangrijk: transparantie en duurzaamheid staan bij mij voorop, daar kunnen we wat mij betreft niet genoeg van hebben.

Wat denk jij? Ben jij na het lezen van dit artikel een SDEN, een WSET of een Cloud Wine persoon? Of als je nog twijfelt, doe dan gewoon een introductie niveau en kijk hoe het bevalt. Alvast veel cursusplezier gewenst!

Hier kom je meer te weten over de voor- en nadelen van SDEN en WSET

 

Voor dit blog heb ik drie wijnprofessionals, van importeurs tot horeca, gevraagd wat zij weten over de SDEN en WSET en hoe zij zelf de cursussen hebben ervaren. Heel veel dank voor jullie input Margot van Lieshout, Joep Speet en Tomas ten Voorde!

Cloud Wine wijncursussen Robert de Zeeuw

Robert van Cloud Wine

Ha wijnliefhebber! Ik ben Robert: een bioloog die wijncursussen geeft. Op mijn blog wil ik jou amuseren, inspireren en torpederen met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.

Snuffel gerust rond op de website om te zien wat ik te bieden heb. Veel leesplezier!