Hoe lang blijft een fles wijn goed na openen

Of je nu met mate drinkt of simpelweg langer wilt genieten, het komt vast wel eens voor dat jouw fles wijn niet in een keer op gaat. De vraag is: doe je hier verstandig aan? Cloud Wine legt uit wat er met een fles wijn gebeurt na openen en hoe je de wijn het beste kan bewaren.
Zuurstof, de vijand van een geopende wijn
Nadat je een wijn hebt ingeschonken zal het overgebleven deel in de fles in contact staan met zuurstof. Hierdoor treedt oxidatie op, wat betekent dat zuurstof een reactie aangaat met componenten in de wijn. Het gevolg is kleur- en met name smaakverandering. De wijn verliest haar fruitaroma’s en balans.
Naast het verlies van aroma’s vormen zich ook nieuwe. Onder invloed van zuurstof wordt alcohol in de wijn omgezet naar acetaldehyde, wat ruikt naar gekneusde appel of een fino Sherry. Laat je de wijn lang genoeg staan, dan krijgt de Acetobacter bacterie kans om zijn kunstje te doen en de wijn uiteindelijk te veranderen in azijn. Al met al geen verbetering van je wijngenot. Kan je iets tegen deze oxidatie doen? Ja, in zekere mate.
Hoe houd je wijn langer goed
Na openen blijft een fles wijn slechts korte tijd goed, zegge twee à drie dagen. Een voorwaarde hiervoor is dat je de wijn dan wel in de koelkast zet! Ongeacht of het een witte wijn, rosé wijn, rode wijn, zoete wijn of een versterkte wijn is. Het genoemde oxidatieproces vertraagt de door de koeling aanzienlijk.
Naast de koelkast zijn er nog meer bewaartrucjes die jouw wijn langer goed houden:
- Vacumeren – de meest bekende is het vacumeersysteem. Met een speciale stopper en een bijbehorend pompje zuig je de lucht uit de fles wijn. De mate van oxidatie zal verminderen, maar mogelijk gaat het vacumeren ook ten koste van aroma’s
- Inert gas – je spuit een zwaarder gas dan zuurstof in de fles, meestal een combinatie van CO2, stikstof en het edelgas argon. Het resulterende laagje dat op de wijn ligt beschermt tegen snelle oxidatie
- Overschenken – om het luchtcontactoppervlak (lekker galgjewoord) te verkleinen kan je het restant aan wijn overschenken in een kleiner flesje en deze tot aan de rand afvullen
- Knikkers – heb je dit kleinere flesje niet voorhanden, dan kun je bijvoorbeeld knikkers (of iets anders wat ruimte inneemt en geen smaak afgeeft) in de fles doen. Zo ‘duw’ je het overgebleven deel wijn tot in de hals van de fles en minimaliseer je het luchtcontactoppervlak
Wijn drinken: alles of bijna niets
Met deze trucjes kan je de houdbaarheid van jouw geopende fles wijn verlengen. Dit hangt echter sterk af van de wijnstijl en hoe vol de fles nog is. Als de fles wijn nog voor 85% vol is, blijft deze gedurende een week goed drinkbaar. Wanneer je echter een klein restant wegzet in de koelkast, dan is de wijn de volgende dag al flink achteruitgegaan. Maar in alle eerlijkheid merk ik het zelf altijd wanneer een fles eerder open is geweest. Dus drink verstandig, maar geniet niet te langzaam 😉!

Robert van Cloud Wine
Ha wijnliefhebber! Wat leuk dat je Cloud Wine gevonden hebt. In mijn blog amuseer, inspireer en torpedeer ik je met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.
Snuffel gerust rond op de website voor meer leesplezier en de wijncursussen van Cloud Wine!