Hoe lang blijft een witte wijn goed na openen?

aug 7, 2023 | Wijnkennis

Of je nu met mate drinkt of simpelweg langer wilt genieten, het komt vast wel eens voor dat jouw fles wijn niet in een keer op gaat. De vraag is: doe je hier verstandig aan? Ik leg je uit wat er met een fles witte wijn gebeurt na openen en hoe je de wijn het beste kunt bewaren.

 

Zuurstof, de vijand van een geopende wijn

Nadat je een wijn hebt ingeschonken zal het overgebleven deel in de fles in contact staan met zuurstof. Hierdoor treedt oxidatie op, wat betekent dat zuurstof een reactie aangaat met componenten in de witte wijn. Het gevolg is kleur- en met name smaakverandering. De wijn verliest haar fruitaroma’s en balans.

Naast aromaverlies vormen zich ook nieuwe aroma’s. Onder invloed van zuurstof wordt alcohol in de wijn omgezet naar ‘acetaldehyde’, wat ruikt naar gekneusde appel of een fino Sherry. Laat je de wijn lang genoeg staan, dan krijgt de Acetobacter bacterie kans om zijn kunstje te doen en de wijn uiteindelijk te veranderen in azijn. Al met al geen verbetering van je wijngenot. Kun je iets tegen deze oxidatie doen? Ja, in zekere mate.

 

Hoe houd je witte wijn langer goed

Na openen blijft een witte wijn slechts korte tijd goed, zegge twee à drie dagen. Een voorwaarde hiervoor is dat je de wijn dan wel in de koelkast zet! Het genoemde ‘oxidatieproces’ vertraagt hierdoor aanzienlijk.

Naast de koelkast zijn er nog meer bewaartrucjes die jouw wijn langer goed houden:

  1. Vacumeren – de meest bekende is het vacumeersysteem. Met een speciale stopper en een bijbehorend pompje zuig je de lucht uit de fles wijn. De mate van oxidatie zal verminderen, maar mogelijk gaat het vacumeren ook ten koste van aroma’s
  2. Inert gas – je spuit een zwaarder gas dan zuurstof in de fles, meestal een combinatie van CO2, stikstof en het edelgas argon. Het resulterende laagje dat op de wijn ligt beschermt tegen snelle oxidatie
  3. Overschenken – om het luchtcontactoppervlak (lekker galgjewoord) te verkleinen kun je het restant aan wijn overschenken in een kleiner flesje en deze tot aan de rand afvullen
  4. Knikkers – heb je dit kleinere flesje niet voorhanden, dan kun je bijvoorbeeld knikkers (of iets anders wat ruimte inneemt en geen smaak afgeeft) in de fles doen. Zo ‘duw’ je de wijn tot in de hals en minimaliseer je het luchtcontactoppervlak

Met deze trucjes kun je het bewaren van jouw geopende fles witte wijn met enkele dagen verlengen. Afhankelijk van de wijnstijl en hoe vol de fles nog is, kunnen die dagen zelfs een paar weken worden. Maar in alle eerlijkheid merk ik het zelf vrijwel altijd wanneer een fles eerder open is geweest.

Dus, drink verstandig en geniet niet te langzaam 😉!

Cloud Wine wijncursussen Robert de Zeeuw

Robert van Cloud Wine

Ha wijnliefhebber! Ik ben Robert: een bioloog die wijncursussen geeft. Op mijn blog wil ik jou amuseren, inspireren en torpederen met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.

Snuffel gerust rond op de website om te zien wat ik te bieden heb. Veel leesplezier!