Hoe lang kan je een ongeopende rode wijn bewaren?

sep 26, 2022 | Wijnkennis

Het is een veelgehoorde misvatting dat rode wijn lang bewaard kan blijven, laat staan dat de wijn beter wordt daardoor. Maar wat is ‘lang’? Hoe weet je welke rode wijn houdbaar is of niet? Kortom: welk deel van je wijnvoorraad kun je beter aan de gootsteen doneren en welk deel aan je maag? Zoveel vragen en gelukkig evenveel antwoorden.

 

De regel van drie

Rode wijnen tussen de € 3 en € 13 willen binnen 3 jaar gedronken worden. Dat wil zeggen: maximaal 3 jaar. Wanneer je de wijn gezellig in je woonkamer bewaart waar veel zonlicht, warmte en temperatuurvariatie is gaat het aftakelingsproces van de wijn sneller.
Wijnen onder de € 3 wil je links laten liggen: dat heeft niks meer wat wijn te maken. Duurdere rode wijnen, grofweg boven de € 13, blijven vaak meerdere jaren goed of worden zelfs kwalitatief beter. Maar hoe herken je deze wijnen?

 

Welke rode wijnen zijn wel houdbaar

Er is goed nieuws en er is slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat hier niet een simpel en sluitend antwoord op te geven is. Het goede nieuws is dat er wel iets over te zeggen valt. Er bestaan universele eigenschappen in wijn die helpen bij het ouderen. Dit zijn:
• Veel suiker
• Veel zuur
• Veel tannine
• Hoog alcohol
• Voldoende smaak

Deze zogezegd ‘natuurlijke conservatoren’ houden ongewenste smaakontwikkelingen tegen tijdens het ouderen. Een wijn hoeft echter niet al deze eigenschappen te hebben voor een betere houdbaarheid. Andersom geldt ook: een wijn die (een van) deze eigenschappen heeft is niet gegarandeerd bestemt voor een lang leven.

 

EHBO: echte handvatten bij oudering

Terug naar de beginvraag: hoe lang kun je een ongeopende rode wijn bewaren? Je kunt het volgende als leidraad gebruiken:

  1. Verkoopprijs onder de € 13: drink hem binnen 3 jaar (gerekend vanaf het oogstjaar)
  2. Verkoopprijs boven de € 13 en van een onbekende wijnregio / wijnproducent: kan mogelijk 3 tot 5 jaar bewaard worden
  3. Verkoopprijs boven de € 13 en van een bekende wijnregio / wijnproducent: kan waarschijnlijk 3 tot 10 jaar bewaard worden, soms zelfs langer!

In het laatste geval ga je gauw richting een prijs van € 40 à € 50. Denk bijvoorbeeld aan Barolo (Italië), Haut-Medoc (Bordeaux) of Priorat (Spanje). Alleen de belangrijkste vraag zijn we vergeten te stellen…

 

Waarom wil je een rode wijn bewaren?

Slechts bij een handjevol wijnen, zoals de voorbeelden hierboven, doe je er goed aan ze minimaal 5 jaar te laten liggen voordat je ze nuttigt. De overgrote meerderheid van de rode wijnen is prima te drinken op het moment van aankoop. Dat geldt zelfs voor degenen die je kan bewaren.

Wat is dus het juiste moment om de fles te openen? Dat is het moment dat je er zin in hebt! Dus wacht niet totdat het te laat is en trek open die fles. Worst-case scenario ben je er te vroeg bij en kun je hem altijd nog even karafferen.

Cloud Wine wijncursussen Robert de Zeeuw

Robert van Cloud Wine

Ha wijnliefhebber! Ik ben Robert: een bioloog die wijncursussen geeft. Op mijn blog wil ik jou amuseren, inspireren en torpederen met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.

Snuffel gerust rond op de website om te zien wat ik te bieden heb. Veel leesplezier!