Kun je aan de hoeveelheid kleur zien hoe een wijn smaakt?

mei 27, 2024 | Smaakvoorkeur

Wijnen met veel kleur zijn vaak krachtiger en rijper in hun smaak. Dit geldt met name voor rode wijnen en minder voor witte wijnen. Helaas liggen er genoeg uitzonderingen op de loer.

 

Hoe krijgt een wijn haar kleur

Rode wijnen krijgen hun kleur van blauwe en rode pigmenten die ‘anthocyanen’ heten. Deze kleurpigmenten zitten in de schil van blauwe druiven. Door de schil tijdens de alcoholische vergisting in contact te brengen met het sap ontstaat er een rode wijn.

In tegenstelling tot blauwe druiven bevatten witte druiven geen anthocyanen. Toch zijn witte wijnen niet kleurloos. Witte druiven bevatten andere stoffen [fenolen] die het licht kunnen absorberen en de wijn zo een gele kleur geven. En nee, vraag mij niet waarom het dan ‘witte wijn’ heet
 😄

 

Hoeveelheid kleur en smaak

Voordat we op deze relatie ingaan, eerst een korte uitleg over de smaak van wijn. Met ‘smaak’ bedoelen we alle aroma’s (appel, aardbei, vanille, etc.) en smaken (zoet, zuur, alcohol, etc.) in een wijn. Een mooier woord hiervoor is ‘wijnstijl’. De kans is groot dat jij een smaakvoorkeur hebt voor een of meerdere wijnstijlen, zoals witte wijnen met fris fruit en veel zuur. Of krachtige rode wijnen met zwart fruit en veel tannine. De uiteindelijke wijnstijl van een wijn hangt nauw samen met het druivenras en het plaatselijke klimaat. Zo levert een koel klimaat vaak frissere wijnstijlen en een warm klimaat rijpere wijnstijlen.

Terug naar de kleur, want dit koele of warme klimaat zorgt ook voor een respectievelijk langzamere of snellere aanmaak van anthocyanen. Juist, de kleurpigmenten in blauwe druiven. Daarmee kan een donkergekleurde rode wijn dus duiden op een warm klimaat en een krachtige wijnstijl: meer tannine, minder zuur, veel zwart fruit. Of andersom, bij een lichtgekleurde rode wijn verwacht je een lichte wijnstijl uit een koeler klimaat.

Echter gaan we hier net iets te kort door de bocht. Zoals ik eerder benoemde speelt naast het klimaat ook het druivenras een belangrijke rol. Neem bijvoorbeeld Syrah en Grenache. Syrah heeft van zichzelf een hoog gehalte aan kleurpigmenten in de schil en Grenache een laag gehalte. Grenache groeit alleen in warme klimaten, maar geeft desondanks dus een lichte wijnkleur! Daarentegen doet Syrah het goed in gematigde Ă©n warme klimaten en biedt respectievelijk een frissere en een krachtige wijnstijl. Toch heeft de wijn in beide gevallen een donkere kleur!

Nog een uitzondering op de regel: het druivenras Nebbiolo. De wijn hiervan heeft altijd een lichte(re) kleur, maar toch veel en vaak drogende tannine en daarmee kracht in de smaak. Wanneer je de smaak van deze wijn inschat op de hoeveelheid kleur kom je bedrogen uit!

Hoe zit dat dan bij witte wijnen? Aan de ene kant is het verband kleiner tussen de hoeveelheid kleur en de smaak, omdat men niet de druivenschillen gebruikt bij het wijn maken. Hierdoor zijn de meeste witte wijnen licht in kleur, ook al kunnen ze een rijpe wijnstijl hebben. Aan de andere kant krijgen witte druivenrassen soms wel schilcontact, bijvoorbeeld Gewurztraminer en Riesling, of krijgt een witte wijn meer kleur van houtrijping. De donkerdere kleur van deze witte wijnen voorspelt een rijpere wijnstijl.

 

We proeven met onze ogen

In conclusie: de hoeveelheid kleur kan iets over de smaak van de wijn zeggen. Bij rode wijnen voorspelt een donkere kleur een krachtige wijnstijl, maar er zijn uitzonderingen beide kanten op. Een donkergekleurde witte wijn is meestal rijper in stijl. Echter, ook lichtere witte wijnen kunnen dit bieden. Blijkbaar gaat er meer schuil achter de kleur, waarover een toekomstig blog zal gaan.

Uiteindelijk wil je een wijn proeven en er niet alleen maar naar kijken. Dat is de enige manier om te weten hoe de wijn smaakt. Maar zelfs dan kan je nog op het verkeerde been gezet worden! Say what? Wist je namelijk dat wij ook voor een groot deel proeven met onze ogen!? Zie je een witte wijn, dan proef je een witte wijn (en alles wat je verwacht dat daarbij past). Zo is er een wetenschappelijk experiment gedaan waarbij ze drie wijnen door wijnprofessionals lieten proeven: een rosĂ© wijn, een witte wijn, en dezelfde witte wijn maar dan met de kleur van de rosĂ©! Je raadt het al: iedereen vond de nep-rosĂ© en de rosĂ© wijn het meest op elkaar lijken 😊

Cloud Wine wijncursussen Robert de Zeeuw

Robert van Cloud Wine

Ha wijnliefhebber! Ik ben Robert: een bioloog die wijncursussen geeft. Op mijn blog wil ik jou amuseren, inspireren en torpederen met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.

Snuffel gerust rond op de website om te zien wat ik te bieden heb. Veel leesplezier!