Tannine in wijn: een moeilijk begrip makkelijk gemaakt (deel 2)
In het artikel Tannine deel 1 heb je geleerd dat tannine vooral in rode wijnen voorkomt en een drogend of zacht (soort van vruchtvlees) effect kan hebben in je mond.
Hoeveel tannine heeft een wijn
Tannine is dus een interessant en belangrijk onderdeel van een rode wijn. Maar kun je van tevoren inschatten hoeveel tannine er in een wijn zit?
Voor het gemak mag je er vanuit gaan dat wijnen uit koele klimaten (bijv. Loire, Frankrijk) meer een drogend effect geven en wijnen uit warme klimaten (bijv. Australië) meer een zacht / vruchtvlees effect.
Rode wijnen met weinig tannine
- Pinot Noir (bijv. Bourgogne Rouge)
- Gamay (bijv. Beaujolais)
- Barbera (bijv. uit Asti)
Rode wijnen met veel tannine
- Cabernet Sauvignon (bijv. Bordeaux = stroef, Napa Valley = zacht)
- Malbec (bijv. Mendoza = zacht)
- Tannat (bijv. Uruguay = meestal zacht)
- Nebbiolo (bijv. Barbaresco = stroef)
Tannine… wist je dat?
- Ouderen – tannines gaan verbindingen aan met de zuren en kleurpigmenten in rode wijn tot grotere moleculen. Initieel drogende rode wijnen kunnen na verloop van tijd daardoor zachter en minder stroef aanvoelen in je mond. Dit is ook de gedachte achter karafferen. Uiteindelijk slaan deze steeds groter wordende moleculen neer op de bodem om ‘bezinksel’ te vormen;
- Temperatuur – het effect van tannine is duidelijker bij koelere temperaturen (bijv. 12 graden in plaats van 17). Drink je dezelfde wijn warmer, dan ervaar je de tannines als zachter. Helaas komen andere elementen in de wijn, zoals fruitaroma’s, dan minder tot hun recht. It’s all about balance;
- Toevoeging – het is toegestaan om tannine toe te voegen tijdens het wijnmaken! Dit gaat in de vorm van tanninepoeder, ook wel ‘oenologische tannine’ of looizuur genoemd. Dit zijn hydrolyseerbare tannine afkomstig van hout en beïnvloeden de structuur, kleur en houdbaarheid van de wijn;
- Wijn-spijs – zout en vet doen tannine als minder drogend overkomen, terwijl zoet en bitter het juist versterken. Handig om te weten als je een mooi gerecht bij je stevige rode wijn bedenkt;
- Om thuis te oefenen – tannine komt ook in hoge mate voor in onrijpe bananen, zwarte thee, granaatappel, cacao, doppinda’s en kaneel!
Lekker of niet
Ikzelf vind echt drogende tannine over het algemeen minder prettig in een wijn. Je drinkt dan niet zo snel een tweede glaasje zonder er wat bij te eten om die tannine sensatie te veraangenamen. Maar mijn tannine gevoeligheid, laat staan persoonlijke voorkeur, is vast anders dan die van jou. Wat vind jij lekker? Dat is hopelijk met dit artikel duidelijker geworden. En anders kom je gewoon een wijncursus doen 😅.
Robert van Cloud Wine
Ha wijnliefhebber! Ik ben Robert: een bioloog die wijncursussen geeft. Op mijn blog wil ik jou amuseren, inspireren en torpederen met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.
Snuffel gerust rond op de website om te zien wat ik te bieden heb. Veel leesplezier!