Het verschil tussen een wijnproeverij, wijncursus en wijnopleiding uitgelegd

dec 13, 2022 | Wijncursus

Bij een proeverij proef je, bij een cursus leer je en bij een opleiding word je iets. Toch worden de begrippen wijnproeverij, wijncursus en wijnopleiding dikwijls door elkaar gebruikt. Hoe zit dit nu precies?

 

Wijnproeverij: what’s in a name

We beginnen bij een ‘wijnproeverij’. Dit laat zich definiëren als een georganiseerde gelegenheid waarbij geproefd wordt. Dat is gelijk het hoofddoel van het evenement: verschillende wijnen proeven, ontdekken en natuurlijk er van genieten. Vaak gaat dit gepaard met de mogelijkheid om de wijnen te kopen. Je leert vast iets nieuws tijdens een wijnproeverij, alleen het educatieve deel is ondergeschikt. Daarvoor heb je de wijncursus.

Prijs: gratis tot € 35 (of wat meer voor exclusievere wijnen)

 

Wijncursus: een investering om te leren

De definitie van een ‘wijncursus’ is: een reeks van lessen. De insteek is de wijnwereld leren kennen en begrijpen. Uiteraard wordt dit gecombineerd met proeven, het leukste onderdeel van wijn, maar dit is ter ondersteuning van de educatie. Vaak worden er verschillende en opeenvolgende niveau’s aangeboden. Zo biedt Cloud Wine bijvoorbeeld drie niveau’s aan, van beginner tot gevorderd. De gevorderde niveau’s worden vaak gevolgd door toegewijde liefhebbers of vakmensen zoals horeca of wijnwinkels.

Prijs: € 50 tot € 1.000

 

Wijnopleiding: voor het wijnberoep

Als laatste is er de ‘wijnopleiding’, de vorming tot een beroep. Sommige hoge cursusniveau’s zitten tussen een ‘opleiding’ en ‘cursus’ in en voeren ook een titel, zoals ‘Magister Vini – MV’ van SDEN of ‘Diploma Graduate – DipWSET’ van WSET.
Een voorbeeld van een ‘pure’ wijnopleiding is die van ‘Oenoloog’. Dit is een academische opleiding met bijbehorende graad welke ingaat op alle technische wijnmaak (en soms ook wijnbouw) aspecten. Helaas kun je Oenologie niet in Nederland volgen. Daarvoor moet je de grens over naar bijvoorbeeld Bordeaux (Frankrijk), Stellenbosch (Zuid-Afrika) of Adelaide (Australië).

Prijs: € 3.000 tot € 15.000 +

There you have it. Je weet nu beter wat je mag verwachten wanneer je een wijnproeverij of wijncursus boekt. En anders kun je dat wel inschatten aan de hand van het prijskaartje… 😊

“Ho, wacht Robert! Je bent helemaal niet ingegaan op wat een sommelier of vinoloog is?”

Dat klopt. Die vraag krijg ik zo vaak gesteld dat het zijn eigen blogartikel verdient (binnenkort beschikbaar…).

Cloud Wine wijncursussen Robert de Zeeuw

Robert van Cloud Wine

Ha wijnliefhebber! Ik ben Robert: een bioloog die wijncursussen geeft. Op mijn blog wil ik jou amuseren, inspireren en torpederen met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.

Snuffel gerust rond op de website om te zien wat ik te bieden heb. Veel leesplezier!