Wanneer is een wijn te oud en hoe voorkom je het

De meeste witte, rosé, rode en versterkte wijnen moet je binnen 2 à 3 jaar opentrekken. Daarna verliest de wijn haar fruitsmaken en raakt uit balans. Ook al kan je sommige wijnen lang bewaren, laat je niet van de wijs brengen. Een geouderde wijn heeft smaken die niet iedereen lekker vindt. Bovendien loop je het risico om te lang te hebben gewacht.
Wat veel wijnliefhebbers niet weten is dat de meeste wijnen van tegenwoordig binnen enkele jaren vergaan. Dat lees je goed: de meeste wijn takelt binnen twee à drie jaar af. De kans is dus groot dat ook jij te oude wijnen in je voorraad hebt liggen. Maar wat is een te oude wijn en hoe schat je dit in?
Wat er gebeurt als je een wijn te lang laat liggen
Onder invloed van licht, warmte en zuurstof gaan de smaken van een wijn achteruit. Met name de fruitsmaken verdwijnen en maken plaats voor geoxideerde aroma’s zoals noten, karamel of koffie. Dat klinkt misschien lekker, maar de wijn is dan uit balans. Hij mist frisheid en wordt onaangenaam. Je proeft vooral de zuren van de wijn en tannine in rode wijn ervaar je als drogender.
Bovenstaande geldt niet alleen voor veel witte wijnen, rosé wijnen en veel rode wijnen. Ook de meeste versterkte wijnen zoals port en sherry gaan snel achteruit. Dessertwijnen (zoete wijnen) houden het vaker langer vol.
Hoe weet je of een wijn nog goed is
Om te beoordelen of een wijn nog drinkbaar is moet je de volgende drie punten onthouden.
Ten eerste: het verouderingsproces van wijn gaat een stuk sneller onder niet ideale omstandigheden (zie volgende kop). Wanneer een expert zegt dat jouw wijn 5 tot 8 jaar kan ouderen, maar bewaar je de wijn in jouw woonkamer op het zuiden? Ga er dan vanuit dat de houdbaarheid een stuk korter is. Trek de fles wijn eerder al binnen 4 jaar open en voorkom teleurstelling.
Ten tweede: check de fleshals en de afsluiting. Een bewaarwijn kan na vele jaren minder wijn bevatten in de flessenhals dan normaal (zie foto). Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar in elk geval is de kans groot dat de wijn geoxideerd is. Wees op eenzelfde manier gewaarschuwd als de kurk half afgebrokkeld de fles uitkomt.
Ervaring komt met de jaren
Ten derde en tot slot: simpelweg ervaring. Dit is misschien een gemene, maar wel een belangrijke. Niemand weet precies hoe het ouderen van wijn werkt. Men put uit ervaring om te voorspellen of een wijn lang goed blijft. Dit hangt vaak samen met de herkomst en de wijnstijl. Bepaalde wijngebieden maken wijnen die lang houdbaar zijn. Helaas is ook dit niet over één kam te scheren. Je kunt niet zeggen dat elke Barolo of Rioja Gran Reserva minstens 10 jaar kan liggen. Er zijn enkele handvatten om dit in te schatten. Die kan je hier teruglezen.
Waar moet je wijn bewaren
Ook al begrijpt men het ouderen van wijn niet precies, men is het wel over de ideale omstandigheden eens. De beste plek om wijn voor lange tijd te bewaren is in een koele, donkere plaats met constante luchtvochtigheid en temperatuur (10 – 15 graden). Eigenlijk dus een grot of kelder zoals vroeger. Daarom noemen we het een wijnkelder 😊. Warme temperaturen, met name boven 30 graden, doen een wijn te snel ouderen en afbrokkelen. En een donkere plaats betekent geen direct zonlicht, dus dat mooie wijnrek in de zonverlichte woonkamer is niet zo’n goed idee.
Het beste advies om oude wijn te voorkomen: trek de fles op tijd open!
Daarnaast maakt het niet uit of de fles is afgesloten met een kurk of schroefdop. Wijnen met een kurk zijn lang niet altijd bedoeld om te bewaren en wijnen met een schroefdop kunnen verrassend lang mee. Traditie maakt echter dat wijnen bestemd voor een lang en gelukkig leven vaak met kurk zijn afgesloten. Het advies luidt om deze flessen liggend te bewaren, zodat de kurk niet uitdroogt en daardoor zijn afsluitfunctie verliest.
Hoe voorkom je te oude wijn
Tot afsluiting geeft Cloud Wine jou het beste advies om oude wijn te voorkomen: trek de fles op tijd open! Nee, serieus. De wijnwereld is er een kei in om te suggereren dat geouderde wijnen fantastisch zijn. Natuurlijk is het bijzonder om een wijn te drinken die 20 jaar op je heeft gewacht, maar een wijn met ouderingsaroma’s is lang niet voor iedereen een hoogtepunt. Smaakvoorkeuren verschillen nou eenmaal. In plaats daarvan kan je beter de vraag omdraaien. Niet “hoe lang moet ik wachten tot het hoogtepunt van de wijn is bereikt?”, maar “hoeveel zal ik ervan balen als ik te lang heb gewacht?”. Bedenk dat veel wijnen, ook degenen die lang kunnen ouderen, hartstikke lekker zijn om te drinken binnen 5 jaar. Wacht dus niet te lang, voordat het te oud is 😉
Check hier welke witte wijnen kunnen ouderen en welke rode wijnen.

Robert van Cloud Wine
Ha wijnliefhebber! Wat leuk dat je Cloud Wine gevonden hebt. In mijn blog amuseer, inspireer en torpedeer ik je met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.
Snuffel gerust rond op de website voor meer leesplezier en de wijncursussen van Cloud Wine!