Wanneer is een wijn te oud?

dec 8, 2023 | Wijnkennis

Veel wijnliefhebbers zijn zich hier niet van bewust: ze hebben vaak te oude wijnen in hun wijnvoorraad. Maar wat is een ‘te oude wijn’ en hoe kun je dit voorkomen?

 

Wat er gebeurt als een wijn te lang ligt

Verreweg de meeste wijnen zijn bedoeld om binnen enkele jaren te drinken. Onder invloed van licht, warmte en zuurstof zullen de smaken van een wijn achteruitgaan. De fruitsmaken verdwijnen en maken uiteindelijk plaats voor geoxideerde aroma’s als noten, karamel of koffie. Dat klinkt misschien lekker, maar de wijn is dan niet meer in balans. Hij mist frisheid en wordt onaangenaam. Je proeft vooral de zuren van de wijn en eventuele tannine ervaar je als stroever.

Voor de duidelijkheid: bovenstaande geldt niet alleen voor witte en rosé wijnen, maar ook voor veel rode wijnen en versterkte wijnen als port en sherry. Dessert of zoete wijnen houden het vaker langer vol.

 

Hoe weet je of een wijn nog goed is

Om te beoordelen of een wijn nog drinkbaar is kun je letten op het volgende.

Ten eerste: het verouderingsproces van wijn gaat een stuk sneller onder niet ideale omstandigheden. Zegt een expert, of staat er op de fles, dat jouw wijn 5 tot 8 jaar kan ouderen, maar bewaar je de fles in jouw woonkamer op het zuiden? Ga er dan vanuit dat de houdbaarheid een stuk korter is en je de wijn eerder binnen 3 tot 4 jaar wilt drinken.

Ten tweede: check de fleshals en de afsluiting. Als je een wijn lange tijd bewaard hebt, dan kan het zijn dat de flessenhals minder wijn bevat dan normaal (zie foto). Dit kan verschillende redenen hebben, maar in elk geval is de kans groter dat de wijn geoxideerd is.

te oude fles wijn met head space - by Cloud Wine wijncursusAls laatste: ervaring! Dit is een heel gemene, maar wel een belangrijke. Niemand weet precies hoe het ouderen van wijn werkt. Men put uit ervaring om te voorspellen of een wijn lang goed blijft. Dit hangt vaak samen met de herkomst en de wijnstijl. Bepaalde wijngebieden maken wijnen die lang houdbaar zijn. Helaas is ook dit niet over een kam te scheren. Je kunt niet zeggen dat elke Barolo of Rioja Gran Reserva minstens 10 jaar kan liggen. Meestal kijk je dan naar andere elementen zoals de prijs en de producent. Bij Cloud Wine wijncursus niveau 3 leer ik je de trucs om dit zelf te kunnen, maar vragen aan de verkoper of opzoeken op internet kan ook 😊.

Het beste advies is: trek de fles op tijd open!

 

Hoe voorkom je te oude wijn

Wist je dat de versnelde veroudering van wijn zowel onder kunstmatig licht als in zonlicht gebeurt? Dus ook in de winkelschappen onder LED-verlichting zal een wijn achteruitgaan. Daarnaast maakt het niet uit of de fles is afgesloten met een kurk of schroefdop. Wijnen met een kurk zijn niet per se bedoeld voor oudering en sommige wijnen met een schroefdop kunnen juist heel lang fris blijven en goed ouderen. Traditie maakt echter dat wijnen bestemd voor een lang leven vaak onder kurk zijn afgesloten.

Het beste advies om oude wijn te voorkomen? Trek de fles op tijd open! Nee, serieus. De wijnwereld is er een kei in om te suggereren dat geouderde wijnen heel goed en prestigieus zijn. Natuurlijk is het bijzonder om een wijn te drinken die 20 jaar op je heeft gewacht, maar een wijn met ouderingsaroma’s is lang niet voor iedereen een hoogtepunt. Smaakvoorkeuren verschillen nou eenmaal. Heb je de vraag wel eens omgedraaid? Niet “hoe lang moet ik wachten tot het hoogtepunt van de wijn is bereikt” maar “hoeveel zal ik ervan balen als ik te lang heb gewacht”. Bedenk dat veel wijnen, ook die lang kunnen ouderen, hartstikke lekker zijn om te drinken binnen 5 jaar.

Wacht dus niet te lang, voordat het te laat is… en te oud 😉

Cloud Wine wijncursussen Robert de Zeeuw

Robert van Cloud Wine

Ha wijnliefhebber! Ik ben Robert: een bioloog die wijncursussen geeft. Op mijn blog wil ik jou amuseren, inspireren en torpederen met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.

Snuffel gerust rond op de website om te zien wat ik te bieden heb. Veel leesplezier!