Een wijnetiket zegt ‘Mis en bouteille’. Klinkt goed, maar is dat ook zo?
Weer zo’n term op een wijnetiket waarbij je denkt: wat is het en wat kan ik ermee? Ook al weet je niet wat het betekent, grote kans dat je gevoel zegt dat de wijn van betere kwaliteit is. Maar eigenlijk zegt deze term niet zo veel over de wijn. Ik leg je uit waarom.
Wat betekent ‘Mis en bouteille’
Allereerst is het handig om te weten wat het betekent. ‘Mis en bouteille’ is letterlijk vertaald ‘op de fles gelegd’, oftewel gebotteld. Op zichzelf zegt het dus weinig, vrijwel elk wijn wordt gebotteld, maar de term suggereert dat de wijn op de fles is gedaan bij het wijndomein zelf.
In de praktijk vind je de volgende termen hiervoor terug:
- Mis en bouteille à la Propriété (‘op het eigendom’)
- Mis en bouteille aux Château (voorkomend in Bordeaux, Frankrijk)
- Mis en bouteille au Domaine (voorkomend in Bourgogne, Frankrijk)
- Erzeugerabfüllung (Duitsland)
- Estate bottled (Verenigde Staten)
Maar let op! Is degene die de druiven oogst niet dezelfde als degene die de uiteindelijke wijn bottelt, dan zie je de etiketterm in combinatie met een naam, zoals ‘Mis en bouteille par Robert’ 😉. The devil is in the detail.
Waarom zie je dit op een etiket
Niet zo lang geleden werd het merendeel van wijn in vaten opgekocht door een tussenpartij. Deze tussenpartij (Engels: merchant, Frans: négociant) zorgde zelf voor het bottelen. Helaas bleek dit een uitgelezen moment om fraude te kunnen plegen. Denk aan het volume vergroten door bij te mengen met goedkopere wijn of het onder een andere herkomstbenaming met meer aanzien (= hogere prijs) verkopen.
Pas halverwege de vorige eeuw volgde de omslag, ingeluid door een bekende wijnproducent in Bordeaux (Mouton Rothschild). Bottelen op het wijndomein zelf werd gemeengoed. De forse investeringen in dure apparatuur werden ruimschoots gecompenseerd door het verbeterde imago en de gegarandeerde kwaliteit. Maar niet iedereen had het geld om die investeringen te doen. Kleine wijndomeinen zijn tot op heden afhankelijk van bottelbedrijven. In principe is de wijn dan niet ‘Mis en bouteille au Domaine’… tenzij dat bottelbedrijf met zijn mobiele unit voor de deur komt rijden. Yep, dat bestaat. Dan kun je wél weer claimen dat de wijn op jouw terrein op de fles is gegaan.
Is Mis en bouteille een betere wijn
Niet per sé. Ja, een wijnproducent die zelf kan bottelen heeft in potentie meer controle over de kwaliteit. Dit suggereren ze met ‘Mis en bouteille’ op het etiket. Maar bottelen is een risicovol proces: een beetje een laatste ‘make it or break it’ moment. Gespecialiseerde bottelbedrijven kunnen hier veel beter voor zijn ingericht dan een wijnboer zelf. Het kan daarnaast simpelweg een logistieke keuze zijn om de wijn niet ‘au domaine’ te bottelen. Dat zegt allemaal niets over de uiteindelijke kwaliteit (FYI: met de Cloud Wine themacursus bepaal je zelf wat kwaliteit is en wat niet).
Zoals wel vaker geldt: een etiket wil je verleiden, ook in de wijnwereld. Mijn tip? Let niet zozeer op wie de wijn op de fles heeft gedaan, maar eerder met wie je het uit de fles wilt halen 🍷.
Robert van Cloud Wine
Ha wijnliefhebber! Ik ben Robert: een bioloog die wijncursussen geeft. Op mijn blog wil ik jou amuseren, inspireren en torpederen met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.
Snuffel gerust rond op de website om te zien wat ik te bieden heb. Veel leesplezier!