Wat is een wijnfout en hoe herken je ze?
Wat is een wijnfout
Zodra een aroma afbreuk doet aan de kwaliteit of beleving van die wijn, spreek je over een wijnfout. Anders gezegd: wanneer een wijn naar fruit ruikt en (verder) niet naar iets onaangenaams, dan is de wijn in goede conditie of ‘zuiver’. Vrijwel elke wijn heeft namelijk fruitaroma’s. Alleen wanneer een wijn gerijpt is, kunnen deze fruitaroma’s vervangen zijn door andere wijnaroma’s.
Hoe herken je een wijnfout
Een wijnfout herken je 9 van de 10 keer door aan de wijn te ruiken. Een paar bekende fouten zijn:
- Kurk – de wijn ruikt muf, naar een vochtige kelder of nat karton. De geur wordt veroorzaakt door een schimmel, die vaak in de kurk zelf zit. Voor elke wijnliefhebber is dit een wijnfout. Naar schatting heeft 1 tot 3% van de wijnen last van ‘kurk’. Ook wijnen met een schroefdop kunnen de kurkfout hebben, alleen dit komt veel minder vaak voor;
- Oxidatie – de wijn mist haar fruitaroma’s en kan in het ergste geval naar azijn ruiken. De wijn is dan op het verkeerde moment tijdens het wijnmaken blootgesteld aan teveel zuurstof. Ook wanneer de wijn in de fles zit kan de oxidatiefout optreden. Bijvoorbeeld bij oude wijnen door een uitgedroogde kurk;
- Brett – dit is de afkorting voor een gist, Brettanomyces, die dierlijke en stallucht aroma’s kan veroorzaken in de wijn. Het komt vooral voor in rode wijnen;
- Muis – ja, dat lees je goed: wijnen kunnen naar muizenkooi ruiken! Met name wijnen die weinig tot geen sulfiet gebruiken lopen een risico, zoals natuurwijnen. Dit is een van mijn ‘favoriete’ fouten: het laat perfect de variatie zien van de wijnfouten wereld. Niet iedereen ruikt deze fout en de geur kan ontstaan en weer verdwijnen in een fles of zelfs tijdens het wijn drinken! Helaas ben ik behoorlijk gevoelig voor deze wijnfout, iets wat ik jou niet gun 😊.
Soms is een wijnfout niet goed te ruiken of kun je twijfelen aan de zuiverheid van een wijn met het glas onder je neus. In dit gevoel biedt proeven de uitkomst. Door een wijnfout zullen de zuren, tannine en/of alcohol gauw overheersen door het gebrek aan fruitaroma’s.
Nieuwsgierig geworden? Bij de niveau 3 wijncursus leer je alles over wijnfouten en meer!
Het is goed om fout te zijn
Interessant om te weten dat jij niet precies hetzelfde ruikt als ik. De gevoeligheid voor aroma’s verschilt tussen mensen, zo ook de gevoeligheid voor sommige wijnfouten. Ter illustratie: wij zijn allemaal gevoelig voor de kurkfout en iedereen vindt dat aroma onaangenaam. Maar Brett kan in lagere concentraties en voor sommige mensen aangenaam zijn en een wijn zelfs extra complexiteit geven.
Zo zie je maar weer. Wellicht is het enige foute als we ons niet openstellen, zowel naar de wijn als naar elkaar 😉
Robert van Cloud Wine
Ha wijnliefhebber! Ik ben Robert: een bioloog die wijncursussen geeft. Op mijn blog wil ik jou amuseren, inspireren en torpederen met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.
Snuffel gerust rond op de website om te zien wat ik te bieden heb. Veel leesplezier!