Wat is karafferen en waarom zou je dit (een wijn aan) doen?

Nov 2, 2022 | Wijnwoordenboek

Karafferen is het uitschenken van een fles wijn in een karaf en heeft als doel om jonge rode wijn te veraangenamen. Dit geldt enkel voor hoge kwaliteit rode wijnen met veel tannine bestemd voor langdurige flesrijping. Het contactoppervlak in het karaf biedt een hoge blootstelling aan zuurstof, waardoor drogende tannines onder invloed van oxidatie kunnen verzachten. Anders dan de term doet vermoeden hoef je niet een karaf te gebruiken, maar volstaat elk ruim medium wat inert is (zonder smaakafgifte) en groot genoeg om een fles wijn in uit te schenken.

 

Kibbelen over karafferen

Er bestaat veel controverse als het gaat om de positieve en negatieve effecten van karafferen. Zo zou karafferen het bouquet (complexe wijnaroma’s) in de wijn stimuleren. Dit komt al dan niet door het vervliegen van de soms overheersende en meer vluchtige onaangename aroma’s. Het risico is echter dat ook de aangename aroma’s uit je wijn verdwijnen, zeker als het gaat om rode wijnen met heel wat jaartjes rijping achter de rug, zegge 10 tot 15 jaar en ouder.

De wetenschap biedt helaas ook geen uitsluitsel. Er worden wel veranderingen in de (fenolen van de) rode wijn gemeten, maar niet op zo’n manier dat dit de discussie beslecht. Het is ook niet een overweldigend onderzoek, waarschijnlijk omdat dit onderwerp in haar geheel niet commercieel interessant genoeg is. Geef ze eens ongelijk…

Over een ding is men het wel eens in de wijnwereld; witte wijn karafferen is zeldzaam zinvol en vaak zelfs ongewenst. Al was het maar om de koelere temperatuur, waarop je de wijn wilt serveren, te behouden.

 

Geniet, maar karaffeer met mate

De waarheid of karafferen goed en noodzakelijk is voor rode wijn zal in het midden liggen. Maar laten we de emotionele waarde van gekaraffeerde rode wijn niet vergeten, laat staan onderschatten. Voor veel wijnliefhebbers draagt een chique karaf op tafel bij aan de beleving. Het van tevoren uitschenken, de spanning van het wachten, het aanblik van golvend glaswerk gevuld met fonkelrood drinkgenot te midden van het gezelschap. Alleen dit al doet een wijn beter smaken toch!?

Mijn advies: karaffeer met mate. Alleen als je niet kan wachten om een knaller van een rode wijn tot wasdom te laten komen heb je mijn zege om deze na openen eens flink wakker te schudden. Maar onthoud: na karafferen is er geen weg terug! Daarom ‘karaffeer’ ik liever in een groot wijnglas. Mocht ik na enkele minuten walsen concluderen dat een zuurstofopkikker de wijn verbeterd, dan giet ik de fles alsnog over. Vergeet niet dat smaken verschillen: wat jij een betere wijn vindt geworden door karafferen vind ik misschien wel zonde.

Aan welke kant je ook staat, je zult in elk geval meer handvatten hebben om een keuze voor jezelf te maken. Dat komt mooi van pas wanneer je een topper van een rode wijn bestelt en de vraag krijgt: “zal ik hem even voor u karafferen?”

Cloud Wine wijncursussen Robert de Zeeuw

Robert van Cloud Wine

Ha wijnliefhebber! Ik ben Robert: een bioloog die wijncursussen geeft. Op mijn blog wil ik jou amuseren, inspireren en torpederen met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.

Snuffel gerust rond op de website om te zien wat ik te bieden heb. Veel leesplezier!