Wat is karafferen en waarom zou je dit (een wijn aan) doen

nov 2, 2024 | Wijnterm

Karafferen is het uitschenken van een fles wijn in een karaf en heeft als doel om jonge rode wijn te veraangenamen. Dit geldt enkel voor hoge kwaliteit rode wijnen met veel tannine bestemd voor langdurige flesrijping. In plaats van een karaf kan je ook gewoon een wijn flink walsen in het glas om te testen of zij lekkerder wordt of niet.

Door de fles te karafferen krijgt een wijn een groter contactoppervlak met de lucht. Hierdoor kunnen drogende tannines onder invloed van oxidatie verzachten. Anders dan de term doet vermoeden hoef je niet een speciaal karaf te gebruiken, maar volstaat elk ruim medium wat inert (zonder smaakafgifte) is en groot genoeg om een fles wijn in te schenken. Natuurlijk is het wel fijn als het karaf makkelijk uitschenkt en een beetje aantrekkelijk eruitziet. Daarover straks meer.

Kibbelen over karafferen

Er bestaat veel controverse als het gaat om de positieve en negatieve effecten van karafferen. Zo zou karafferen het bouquet (complexe wijnaroma’s) in de wijn stimuleren. Dit komt al dan niet door het vervliegen van de soms overheersende en meer vluchtige onaangename aroma’s. Het risico is echter dat ook de aangename aroma’s uit je wijn verdwijnen, zeker als het gaat om rode wijnen met heel wat jaartjes rijping achter de rug. Denk aan 10 tot 15 jaar en ouder.

De wetenschap biedt ook geen uitsluitsel. Er worden wel veranderingen in de (fenolen van de) gekaraffeerde rode wijn gemeten, maar niet op zo’n manier dat dit de discussie beslecht. Daarentegen is het onderzoek zelf vrij beperkt, waarschijnlijk omdat het onderwerp karafferen niet commercieel interessant genoeg is.

Over een ding is men het wel eens in de wijnwereld: witte wijn karafferen is zeldzaam zinvol en vaak zelfs ongewenst. Al was het maar om de koelere temperatuur, waarop je de wijn serveert, te behouden.

Proeven met gevoel

De waarheid of karafferen goed en noodzakelijk is voor rode wijn zal in het midden liggen. Maar laten we de emotionele waarde van gekaraffeerde rode wijn niet vergeten, laat staan onderschatten. Voor veel wijnliefhebbers draagt een chique karaf op tafel bij aan de beleving. Het van tevoren uitschenken, de spanning van het wachten, de aanblik van golvend glaswerk gevuld met fonkelrood drinkgenot te midden van het gezelschap. Alleen dit al doet een wijn beter smaken toch!?

Geniet, maar karaffeer met mate

Conclusie: karaffeer met mate. Alleen als je niet kan wachten om een knaller van een rode wijn tot wasdom te laten komen kan je deze na openen proberen wakker te schudden. Maar onthoud: na karafferen is er geen weg terug! Daarom adviseert Cloud Wine om een (groot) wijnglas als karaf te gebruiken. Mocht na enkele minuten walsen blijken dat een zuurstofopkikker de wijn verbeterd, giet je de fles alsnog over. Vergeet daarnaast niet dat smaken verschillen: wat jij lekkerder vindt door karafferen vindt een ander misschien wel zonde van de wijn.

Aan welke kant je ook staat, je hebt nu in elk geval meer handvatten om een goede keuze te maken. Bijvoorbeeld wanneer je in een restaurant een topper van een rode wijn bestelt en de vraag krijgt: “zal ik hem even voor u karafferen?”

Cloud Wine wijncursussen Robert de Zeeuw

Robert van Cloud Wine

Ha wijnliefhebber! Wat leuk dat je Cloud Wine gevonden hebt. In mijn blog amuseer, inspireer en torpedeer ik je met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.

Snuffel gerust rond op de website voor meer leesplezier en de wijncursussen van Cloud Wine!