Welke rode wijnen bevatten veel tannine en meer handige weetjes

Malbec wijnen bevatten vaak veel tannine, Pinot Noir wijnen juist niet. Daarnaast krijg je van tannine geen hoofdpijn, helpt zout eten bij drogende tannine en beleef je tannine anders bij verschillende temperaturen. Kortom: zet je tanden maar eens in dit tannineuze onderwerp!
Tannine is een belangrijk onderdeel van rode wijn: het bepaalt voor een groot deel jouw smaakvoorkeur. Bij het uitkiezen van een rode wijn is het dus handig om te weten hoeveel en welk type tannine een wijn bevat. Maar hoe kom je daar nou achter?
Rode wijnen met veel en weinig tannine
De beste indicator voor de hoeveelheid tannine in een wijn is het druivenras. Van nature bevat het ene blauwe druivenras namelijk veel en het andere druivenras weinig tannine in haar druivenschil. Meestal hebben druiven met veel tannine in hun schil ook veel kleurstoffen. Daarom hebben wijnen met veel tannine ook vaak een donkere kleur. Zoals altijd zijn er uitzonderingen, waarvan de meest bekende wijnen van Nebbiolo zijn. Wijnen van deze druif zijn hoog in tannine, maar licht in hun kleur!
Bekende druiven / rode wijnen met weinig tannine
- Pinot Noir (bijv. Bourgogne, Frankrijk en Marlborough, Nieuw-Zeeland)
- Gamay (bijv. Beaujolais, Frankrijk)
- Barbera (bijv. Asti, Italië)
Bekende druiven / rode wijnen met veel tannine
- Cabernet Sauvignon (bijv. Bordeaux, Frankrijk en Napa Valley, USA)
- Malbec (bijv. Cahors. Frankrijk en Mendoza, Argentinië)
- Tannat (bijv. Uruguay)
- Nebbiolo (bijv. Barolo en Barbaresco, Italië)
Tannine en de prijs van een fles wijn
De hoeveelheid tannine in rode wijn hangt ook samen met wijnmaakkeuzes. Zoals gezegd komt tannine in rode wijn voornamelijk uit de druivenschil. Dus hoe langer en intenser men deze druivenschil in contact brengt met het druivensap, hoe meer tannine de uiteindelijke wijn bevat. Vergelijk het met het zetten van een kop thee: wanneer je het theezakje langer in het theewater laat weken en regelmatig onderdompelt, dan krijg je een sterkere thee. Helaas kan je deze informatie over het wijnmaken niet op een wijnetiket vinden en bij uitzondering op de website van de wijnmaker. Wat kan helpen is de prijs van de wijn. In de regel bevat een Cabernet Sauvignon van €5 minder tannine dan een Cabernet Sauvignon van €15. De druiven van de goedkopere variant zijn meestal minder goed rijp. Als wijnmaker wil je dan lang schilcontact vermijden, anders krijg je te veel bittere en drogende smaken. Daarom zijn goedkopere wijnen vaak fruitiger en duurdere wijnen krachtiger qua wijnstijl 😊.
Drogend uit koud, zacht uit warm
Als laatste is het handig om te weten of een wijn drogende of zachte tannine bevat. Uitzonderingen daargelaten geeft het klimaat de beste aanwijzing hiervoor. Rode wijn uit een warm klimaat heeft vaak zachte tannine, terwijl de tannine van een wijn uit een koel klimaat meestal drogend is. We halen eerdergenoemde voorbeelden er weer bij: Cabernet Sauvignon wijnen uit Bordeaux zijn vaak drogend (want een koeler klimaat) en uit Napa Valley juist zacht (want een warmer klimaat). Hetzelfde geldt voor Malbec wijnen uit Cahors en Mendoza: die zijn respectievelijk drogend en zacht.
Handige weetjes over tannine
- Bezinksel – tannines gaan verbindingen aan met andere elementen in de rode wijn, zoals zuren en kleurpigmenten. Hierdoor kunnen drogende rode wijnen na verloop van tijd zachter en minder stroef aanvoelen in je mond. Soms help je dit proces versnellen met karafferen. Uiteindelijk slaan de steeds groter wordende verbindingen neer op de bodem en vormen zo het ‘bezinksel of droesem’ van een wijn
- Hoofdpijn – voor de mensen die hoofdpijn (denken te) krijgen van krachtige rode wijnen: helaas. Er is nooit een verband gevonden tussen tannine en hoofdpijn. Er is maar een stof in wijn waar je wel bewezen hoofdpijn van krijgt…
- Houdbaarheid – wist je dat tannines helpen bij het ouderen van rode wijn? Een rode wijn met veel tannine zoals uit de Bordeaux kan daarom na vele jaren nog goed drinkbaar zijn
- Temperatuur – tannine komt drogender over bij koelere temperaturen. Drink je dezelfde wijn warmer, dan ervaar je de tannine als zachter. Leuk om dit thuis uit te proberen: proef een rode wijn koud uit de koelkast. Laat vervolgens het glas 15 minuten staan en proef de wijn opnieuw. Let op dat niet alleen tannine maar ook andere elementen veranderen in de wijn, zoals de fruitaroma’s. It’s all about balance
- Tanninepoeder – het is toegestaan om tannine toe te voegen tijdens het wijnmaken. Dit gaat in de vorm van tanninepoeder, ook wel oenologische tannine of looizuur genoemd. Deze tannine beïnvloedt de smaak, kleur en houdbaarheid van de wijn. Toch zal men niet van een Pinot Noir een Cabernet Sauvignon kunnen maken, omdat het toevoegen van tanninepoeder slecht begrepen is en lastig te voorspellen
- Wijn-spijs – zout en vet in je eten doen tannine als minder drogend overkomen, terwijl zoet en bitter het juist versterken. Handig om te weten als je een mooi gerecht bij een stevige rode wijn bedenkt
- Om thuis te oefenen – tannine komt ook in hoge mate voor in onrijpe bananen, zwarte thee, en cacao!
Tannine: lekker of niet
Nu je weet wat tannine is kan je in de praktijk gaan oefenen. Trek deze week een fles rode wijn open en probeer te letten op de textuur van de wijn. Voel je de wijn op je tandvlees bij het spoelen? En geeft het een drogend of juist zacht effect? Kijk vervolgens of jouw proefervaring past bij wat je zou verwachten van het druivenras en het klimaat van de wijn.
Tot slot en het allerbelangrijkste: vind je de wijn lekker of niet? De ene wijndrinker houdt van drogende tannine, terwijl de andere liever een wijn met weinig of zachte tannine heeft. Gelukkig maar, zo valt er wat te kiezen 😊.
Wil je meer weten over wat tannine precies is en hoe je tannine proeft in wijn? Ga dan naar het blogbroertje over tannine: Een goede uitleg van tannine in wijn: wat is het en hoe proef je het.

Robert van Cloud Wine
Ha wijnliefhebber! Wat leuk dat je Cloud Wine gevonden hebt. In mijn blog amuseer, inspireer en torpedeer ik je met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.
Snuffel gerust rond op de website voor meer leesplezier en de wijncursussen van Cloud Wine!