Welke wijncursus kan je het beste kiezen: Cloud Wine, WSET of SDEN

Wil je meer weten over wijn of heb je altijd al eens een wijncursus willen volgen? Dan kom je al gauw uit op een wijncursus van de SDEN of WSET. Het zijn beide goede wijncursussen, alleen zijn ze relatief duur en raak je gauw overweldigt door alle informatie. De wijnwereld wil juist overzichtelijk zijn, daarom zijn de wijncursussen van Cloud Wine dat ook. In dit blog krijg je een eerlijke vergelijking tussen de Cloud Wine, SDEN en WSET wijncursus. Zo kan jij bepalen welke het beste is voor jou.
De SDEN wijncursussen
Allereerst hebben we SDEN (Stichting DrankExamens en Normeringen). Strikt genomen is SDEN een exameninstituut. Dit betekent dat zij wijnexamens aanbieden met bijbehorende studieboeken. Echter mag iedereen een SDEN wijncursus geven. Nederland telt ongeveer 25 aanbieders, van grote die landelijk opereren tot lokale particulieren. De examens vinden hoofdzakelijk plaats in Maarn (Utrecht) en soms in andere steden als Amsterdam en Den Haag.
In totaal zijn er vijf verschillende niveau’s, waarvan niveau 4 ‘Vinoloog’ de meest bekende is::
- SDEN 1 (wijnvignet)
- SDEN 2 (wijnoorkonde)
- SDEN 3 (wijnbrevet)
- SDEN 4 (Vinoloog)
- SDEN 5 (Magister Vini)
Qua inhoud zijn de SDEN wijncursussen toegankelijk opgezet met veel feitjes. Daardoor kan het snel gaan duizelen. Bovendien kan de proefmethode van de SDEN verwarrend zijn. Een deel is namelijk gestructureerd opgezet (met een schaal van laag tot hoog) en een deel meer persoonlijk met termen als “vlak, zacht, stevig” en “lekker bij…”. Aan het eind van een wijncursus kan je, tegen bijbetaling, ervoor kiezen om een examen te doen. Omdat iedereen een SDEN wijncursus mag geven vindt er geen controle plaats op de kwaliteit van de cursus of docent.
De SDEN wijncursussen samengevat
- Iedereen mag een SDEN wijncursus geven, er is geen kwaliteitseis
- De wijnexamens zijn centraal geregeld en multiple choice
- De proefmethode kan verwarrend zijn. En de wijn raden is belangrijker dan de wijn omschrijven
- De prijs van de wijncursus is vaak exclusief het examen en/of studieboek
De WSET wijncursussen
Als tweede is er de WSET. De WSET is gevestigd te Londen en inmiddels uitgegroeid tot een internationale aanbieder van wijncursussen. De afkorting staat voor Wine & Spirit Education Trust.
Om een WSET wijncursus te mogen geven moet je geaccrediteerd zijn. Het is een franchise-constructie. Aan de ene kant waarborgt de WSET hiermee de kwaliteit en aan de andere kant schuilt hierachter het verdienmodel: een cursusaanbieder draagt namelijk een omzetpercentage af. Dit verklaart ook de hogere prijs die ze vragen voor hun wijncursussen.
De WSET kent vier niveau’s / levels:
- WSET level 1 (introduction / introductie)
- WSET level 2 (intermediate / licht gevorderd)
- WSET level 3 (advanced / gevorderd)
- WSET level 4 (Diploma Course, met als titel ‘DipWSET’)
Anders dan je zou vermoeden zijn de WSET levels niet een-op-een te vergelijken met die van de SDEN. Je kan ze het beste trapsgewijs zien. Bijvoorbeeld: SDEN 3 is uitdagender dan WSET level 2, maar makkelijker dan WSET level 3.
De WSET studieboeken en wijncursussen hebben een duidelijke structuur met als doel om een wijnstijl te verklaren. Hoe zorgen onder andere het druivenras, de wijnbouw, het klimaat en het wijnmaken voor wat je uiteindelijk in je wijnglas hebt. De proefmethode van de WSET is duidelijk afgekaderd en gestructureerd vergeleken met de SDEN. Je benadert elke wijn op exact dezelfde manier en zo objectief mogelijk. Toch leidt deze benadering wel eens tot discussies, omdat wijnproeven deels een subjectieve ervaring blijft. Wij individuen verschillen namelijk in onze smaakpapillen en gevoeligheid. Dat varieert zelfs gedurende de dag. Lastig dus als je daarop wordt beoordeeld 😊.
De WSET wijncursussen samengevat
- Alleen geaccrediteerde opleiders mogen de WSET cursussen aanbieden
- De proefmethode is systematisch: je leert een wijn analyseren en beoordelen
- Er is geen ruimte voor verschil in smaakbeleving en smaakvoorkeur
- De prijs van een wijncursus is relatief hoog
De wijncursussen van Cloud Wine
Tot slot zijn er de wijncursussen van Cloud Wine. Dit is een relatief jonge speler in de wijncursus markt. De Cloud Wine wijncursussen combineren de structuur van WSET met de toegankelijkheid van SDEN. In een Cloud Wine wijncursus krijg je een precieze hoeveelheid kennis over de wijnwereld met zoveel mogelijk handvatten. Je leert over hoe het druivenras, klimaat en wijnmaken invloed hebben op de wijnstijl. Met andere woorden: hoe komt het dat een wijn zo smaakt en hoe kan je dat van tevoren inschatten. Daarnaast oefen je met analytisch proeven en wordt er rekening mee gehouden dat je een eigen smaakpalet en smaakvoorkeur hebt. De kunst is juist jouw voorkeur te achterhalen en begrijpen.
De Cloud Wine wijncursussen samengevat
- Kleinschalig en kwalitatief hoogwaardig, maar minder bekend
- Waardevolle wijnkennis vertaalt naar de praktijk
- Begrijp jouw smaakvoorkeur, zodat je betere wijnkeuzes maakt
- Waar voor je geld: transparantie en prijs-kwaliteit staan voorop
Wat denk jij: ben jij na het lezen van dit artikel een SDEN, een WSET of een Cloud Wine persoon? Precies, een goede (wijn)keuze maken begint hier al, dus veel wijsheid gewenst 😊.

Robert van Cloud Wine
Ha wijnliefhebber! Wat leuk dat je Cloud Wine gevonden hebt. In mijn blog amuseer, inspireer en torpedeer ik je met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.
Snuffel gerust rond op de website voor meer leesplezier en de wijncursussen van Cloud Wine!