Welke witte wijnen kan je lang bewaren?

Apr 4, 2024 | Wijnkennis

Er is geen stelregel voor witte wijn om te kunnen ouderen. Witte wijnen die je lang kan bewaren bevatten vaak veel zuur, veel zoet en / of veel smaak. Het wijngebied en de wijnstijl spelen ook een belangrijke rol. Lang bewaren betekent minimaal 5 à 10 jaar.

 

Hoe weet je of een witte wijn kan ouderen

Lang niet alle witte wijnen overleven de tand des tijds. Verreweg de meeste wil je binnen 1 à 2 jaar openen, gerekend vanaf het oogstjaar. Bij te lang bewaren verliezen witte wijnen hun fruitaroma’s, je houdt een onaangenaam zuur, alcoholisch drankje over. Deze te oude wijnen zijn dan ‘gootsteenrijp’ en dat je wil je te allen tijde voorkomen 😅

Waar kan je op letten bij het uitkiezen van een witte bewaarwijn? Een aantal handige tips:

 1. Druivenras – lang niet elk druivenras is geschikt om te ouderen. Enkele witte druivenrassen die bekend staan om hun bewaarpotentieel: Riesling, Chardonnay en Chenin Blanc
 2. Prijs – een witte wijn van onder de € 10 blijft zelden meerdere jaren goed. Een witte bewaarwijn kost gauw € 15 tot € 20 en kan afhankelijk van de herkomst richting de € 50 en (vele malen) hoger gaan
 3. Herkomstgebied – sommige wijngebieden hebben de juiste natuurlijke omstandigheden voor bewaarwijn. In de alinea onderaan zal ik enkele ‘safe bets’ benoemen
 4. Wijnstijl– met wijnstijl wordt het geheel aan smaken en aroma’s van een wijn bedoeld. Hier zijn keuzes in te maken, zoals een witte wijn op houten vaten laten vergisten of op de gist (a.k.a. lees) laten rijpen. Ook dit draagt bij aan de houdbaarheid van een witte wijn, alleen is wat lastiger te achterhalen
 5. Zoetheid – het vele restsuiker in zoete wijnen, ook wel dessertwijnen genoemd, helpt bij het conserveren van de wijn. Maar kenmerkender is dat de betere dessertwijnen naast zoet, ook veel zuur en aroma’s bevatten. Hierdoor houden dit type wijnen het vele jaren uit.

Een goede Riesling uit Duitsland kan je uitstekend bewaren

 

Hoe smaakt een gerijpte witte wijn

Witte wijnen die bijvoorbeeld 10 jaar gelegen hebben krijgen ouderingsaroma’s die je niet in jonge wijnen terugvindt. Denk aan gedroogd fruit (bv. appel en abrikoos), gebrande aroma’s (bv. toast en noten) of specifieke rijpingsaroma’s (bv. honing, hooi en petrol / chemisch). Een geouderde wijn wordt zo meer complex en interessant, hoewel dat laatste afhangt van jouw smaakvoorkeur.

In tegenstelling tot wat velen denken veranderen de zuren, suikers (zoetheid) en alcohol niet of nauwelijks in een witte wijn die meerdere jaren ligt. Je beleving ervan misschien wel. Dat komt doordat de aroma’s veranderen. It’s all about balance.

 

Voorbeelden van witte bewaarwijnen

Om af te sluiten enkele praktische voorbeelden van witte wijnen die je meerdere jaren kan bewaren. Uiteraard is dit geen complete lijst, maar wel de go-to’s in de wijnwereld anno nu:

 • Bourgogne (ook Chablis ) – voornamelijk de Premier Cru en Grand Cru classificaties staan bekend om hun grote bewaarpotentieel. Wel veroorzaken ze een flinke deuk in je portemonnee (€ 50 +). Iets betaalbaarder zijn de zuidelijke appellaties in Mâconnais. Gemaakt van Chardonnay is de wijnstijl droog, gemiddeld zuur en  fris-rijp fruit met duidelijke houtsmaken.
 • Riesling –  juist, dit is een druivenras en geen wijngebied. Er zijn namelijk behoorlijk wat gebieden te noemen waar Riesling bewaarwijnen worden gemaakt. De wijnstijl varieert van droog tot (iets) zoet, fris tot rijpe aroma’s, ze hebben geen wijnmaakaroma’s en altijd veel zuur! Goede bewaarwijnen zijn al vanaf € 20 te verkrijgen.
  • Duitsland: Mosel, Rheingau, Nahe, Rheinhessen en Pfalz
  • Frankrijk: Alsace
  • Italië: Alto Adige
  • Australië: Tasmania, Clare Valley en Eden Valley
 • Loire (Savennières, Jasnières en Montlouis) – gemaakt van het Chenin Blanc druivenras komen hier droge tot zoete wijnen met veel zuur, rijp(er) fruit en aardse aroma’s vandaan. Net als Riesling vind je al vanaf € 20 mooie exemplaren.

 

Vond je dit artikel nuttig? Kijk dan hier welke rode wijnen kunnen ouderen.

Cloud Wine wijncursussen Robert de Zeeuw

Robert van Cloud Wine

Ha wijnliefhebber! Ik ben Robert: een bioloog die wijncursussen geeft. Op mijn blog wil ik jou amuseren, inspireren en torpederen met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.

Snuffel gerust rond op de website om te zien wat ik te bieden heb. Veel leesplezier!