Het aanbod aan wijncursussen: er is weinig keuze, maar het blijft moeilijk kiezen

sep 28, 2022 | Wijncursus

Zoek op het woord ‘wijncursus’ en je krijgt een hele lijst aan aanbieders om uit te kiezen. Het aanbod lijkt daarmee groot, maar als je goed kijkt zie je dat de meeste wijncursussen zich baseren op de welbekende SDEN en WSET. Begrijp me goed, deze twee opties zijn een goede keuze op zich. Alleen na jaren van les geven merkte ik dat er iets ontbrak in wijncursusland.

 

Met wijnkennis heb je nog geen wijnkunde

Wijncursussen draaien met name om algemene wijnkennis. Denk aan welke druivenrassen en wijnlanden er zijn, hoe wijn wordt gemaakt, welke wetgeving er is en hoe je wijn en spijs combineert. Dit is een logische opzet, maar uit eigen ervaring weet ik: met kennis alleen ben je er niet. Want hoe pas je die kennis vervolgens toe? Hoe helpt het jou in de dagelijkse praktijk wanneer je voor het winkelschap staat? En hoe weet je niet alleen wat je koopt, maar ook wat voor jou de goede wijn is? Kwesties waar veel wijnliefhebbers tegenaan lopen, maar weinig wijncursussen een antwoord op bieden.

Iedereen loopt tegen hetzelfde probleem aan: je weet niet hoe een wijn smaakt voordat je het koopt

Een nieuwe generatie wijncursussen

Daarom heeft Cloud Wine nieuwe wijncursussen ontwikkeld. Bij deze cursussen ligt de focus op:

  1. Jouw smaakvoorkeur ontdekken en onder woorden leren brengen
  2. Waar je op moet letten om tot een goede wijnkeuze te komen
  3. Essentiële wijnkennis ter ondersteuning van bovenstaande punten

De juiste wijn kiezen blijft altijd een gok, maar laat het een beredeneerde gok zijn met een grotere kans op succes (lees: wijngenot). Cloud Wine leert jou bijvoorbeeld welke druivenrassen een ‘veilige keuze’ en welke een ‘avontuurlijke keuze’ zijn. Zo is Sauvignon Blanc, vaak hetzelfde smaakprofiel, een relatief veilige keuze en Merlot meer een avontuurlijke, omdat die verschillende smaakprofielen kent.

 

Wat je ook kiest, kies duurzaam

Welke wijncursus je uiteindelijk kiest hangt af van jouw beweegredenen, zoals of je een certificaat wilt behalen of dat de locatie goed bereikbaar is. Echter vraagt het huidige klimaat om een duurzame keuze. Cloud Wine draagt daarom een steentje bij en schenkt uitsluitend biologische, biodynamische, natuur- of anderszins milieubewuste wijnen tijdens de cursus.

Veel keuzewijsheid gewenst.

 

Cloud Wine wijncursussen Robert de Zeeuw

Robert van Cloud Wine

Ha wijnliefhebber! Ik ben Robert: een bioloog die wijncursussen geeft. Op mijn blog wil ik jou amuseren, inspireren en torpederen met handige wijn informatie. Zo stel ik jou stap-voor-stap in staat om altijd tot een goede wijnkeuze te komen.

Snuffel gerust rond op de website om te zien wat ik te bieden heb. Veel leesplezier!